Štartuje festival Hory a mesto, ktorého program ponúka online aj Kino Fontána

Po ročnej vynútenej pauze spôsobenej koronavírusom prinesie festival Hory a mesto 2021 okrem filmov aj prednášky hostí. Festival sa uskutoční online na platforme Kino doma, do ktorej sa zapojilo aj piešťanské Kino Fontána. Festivalové film teda môžete sledovať z pohodlia domova prostredníctvom web stránky kino-fontana.sk.

Ochrana životného prostredia, šetrný prístup k prírode a zachovanie jej prirodzenosti budú silnými témami 21. ročníka festivalu Hory a mesto, ktorý sa uskutoční 19. – 23. mája 2021. Envirosekcia je už dlhodobo súčasťou programu festivalu a stala sa z nej prierezová téma, ktorá prepája všetky sekcie festivalu Hory a mesto. Inak to nebude ani tento rok.

Medzinárodná filmová porota v zložení dramaturgička Natália Bokníková, filmový kritik Martin Ciel, spisovateľka Maria Coffey, režisér Samuel Jaško a fotograf Pat Morrow ocenila desať najlepších filmov tohtoročného festivalu Hory a mesto. Na festival sa prihlásilo spolu 105 filmov a programový tím z nich vybral 33 snímok. Kompletný program online sekcie festivalu Hory a mesto 2021 nájdete na kino-fontana.sk.

„Tohtoročný festival začíname v stredu 19. mája 2021 o 18:00 prednáškou a diskusiou k 100. výročiu najstaršieho kontinuálne vychádzajúceho časopisu Krásy Slovenska. Sme radi, že môžeme takouto formou vyzdvihnúť jeho prínos k osvete, propagácii a ochrane našich kultúrnych i prírodných jedinečností. Prednáška ponúka unikátny prierez a dokumentáciu v čase, ktorá zachytáva vznik prvých turistických, horolezeckých, jaskyniarskych, environmentálnych a kultúrnych spolkov s premostením až do súčasnosti. O histórii, existencii a vôbec význame periodika nám porozprávajú členovia redakčnej rady Daniel Kollár, Mikuláš Huba, Ján Lacika a Miroslav Herchl,“ uvádza zostavovateľka sekcie Soňa Oravcová.

Počasie je dramaticky ovplyvnené ľudskou činnosťou. Jeho prudké zmeny sú dôsledkom klimatickej krízy, čo má zásadný vplyv na náš pobyt vo vysokohorskom prostredí. O počasí na horách budú diskutovať meteorologička Miriam Jarošová a meteorológ Miro Žiak v piatok 21. mája o 18:00. ,,Divákovi pomôžu presnejšie porozumieť počasiu, vyhodnotiť ho a vyhnúť sa tak možným problémom, ktoré nás môžu stáť aj život,“ dopĺňa Soňa Oravcová.

V sekcii o horských chatách sa predstavia v sobotu 22. mája o 18:00 chatári Marek Šurina, Tomáš Petrík a predseda KST Hikemates Patrik Pajta. Marek Šurina porozpráva o tom, ako sa z vysokohorského nosiča stal chatárom a správcom rozpadnutej dreveničky, útulne Andrejcová, a domčeka Horskej služby Čertovica. ,,Horské spoločenstvo, ktoré Marek založil, pritiahlo množstvo mladých ľudí, a spoločne zmenili tieto rozpadávajúce sa ubytovne na príjemné miesta v Nízkych Tatrách,“ dodáva Soňa Oravcová.

Chatár a horský vodca Tomáš Petrík v prednáške Hory na full time priblíži, ako sa udržiava legendárna chata “Brnčalka” pri Zelenom plese v Tatrách a čo to znamená byť dobrým chatárom, horským vodcom a horolezcom. Patrik Pajta priblíži ciele turistického združenia Hikemates, ktoré ponúka inovatívny turistický portál a rozbieha projekt budovania turistických útulní s cieľom spájať ľudí a hory.

Zdroj: Tlačová správa – Hory a mesto 2021 Foto: FB/Hory a mesto