Správy o útoku Rómov na zdravotníkov sú pravdivé len spolovice

Polícia musela pomáhať posádke záchranky, ktorú privolali k pacientovi v kritickom stave. V piešťanskej nemocnici však v piatok 8. apríla k žiadnemu incidentu nedošlo.

Internet cez víkend obletela informácia o útoku Rómov z obce Ratnovce na posádku rýchlej zdravotnej služby a následných výtržnostiach v Nemocnici Alexandra Wintera (NAW). Policajti údajne nezvládli situáciu a príliš dlho čakali na posily.

Reakciou na nepravdivé správy, pod ktorými nie je nikto podpísaný, boli internetové výzvy na vznik domobrany.

„Posádka RZP Piešťany s pacientom bola fyzicky napadnutá, bola pod psychickým tlakom a napádajúci znemožňovali transport pacienta do nemocnice,“ potvrdil hovorca záchranárov Boris Chmel.

Záchranárom preto museli asistovať policajti. „Bol aktivovaný policajný zbor aj ďalšia posádka RZP Piešťany, ktorá pacienta prevzala a smerovala do nemocnice v Piešťanoch. Pacient však počas transportu exitoval,“ dodal Boris Chmel.

Podľa hovorkyne polície Martiny Kredatusovej však k protiprávnemu konaniu zo strany Rómov nedošlo, nebol narušený verejný poriadok a hliadka nemusela proti nikomu zakročiť: „V nemocnici sa zhromaždilo viacero osôb, no správali sa v súlade so zákonom, žiadne osoby neboli predvedené.“

Informácie o tom, že v Piešťanoch už problémy s príbuznými zosnulého pacienta nemali, potvrdila aj Mária Baďurová zo sekretariátu NAW: „Dožadovali sa, aby ho mohli vidieť, ale neboli násilní. Policajti ich vyviedli pred budovu.“

Na miesto privolali aj mestských policajtov, ale po ich príchode už podľa zástupcu náčelníka Petra Gogola nebola súčinnosť hliadky potrebná, nakoľko sa situácia upokojila.

Text a ilust. foto: Martin Palkovič