Spor o názov ulice: Majú ho určiť obyvatelia alebo samospráva?

Napriek rozhodnutiu mestského zastupiteľstva môže mať Ulica Milana Antala už čoskoro iný názov. Navrhuje to investor, ktorý ju postavil. Rozhodnú mestskí poslanci.

Ich predchodcovia pomenovali novú ulicu po významnom astronómovi, ktorý pochádzal z Piešťan. Urobili to na základe odporúčania názvoslovnej komisie. Marek Marko, ktorého spoločnosť Sky – Led túto ulicu postavila, s tým však nesúhlasí.

Ako povedal na februárovom zasadnutí komisie, ulica je na súkromnom pozemku a nebude odovzdaná samospráve. Nevidí preto dôvod, aby ju pomenovali poslanci. Proti názvu sa trikrát odvolal, po tom čo neprešiel ani jeden z jeho návrhov – Mesačná, Medová, Polnočná, Rímska a Pokojná.

Nová ulica začína na miestnej komunikácii Vodárenská, neďaleko križovatky s Orviským kútom a končí pred železničnou traťou.

Člen komisie Kornel Duffek argumentoval prínosom Milana Antala. Potomok starej piešťanskej rodiny pôsobil vo viacerých krajinách a objavil niekoľko planétok. Jeden z asteroidov pomenoval po svojom rodnom meste. Okrem toho neďaleko už existuje Ulica ppl. Vojtecha Ábela. Podľa jeho slov by mali nové ulice v tejto časti Piešťan niesť mená významných osobností.

Preto predsedníčka komisie Adriana Drahovská investora vyzvala, aby v súlade s tým predložil iný názov. Na základe neho pripravil mestský úrad návrh všeobecne záväzného rozhodnutia, podľa ktorého by ju mali premenovať na Ulicu Gejzu Vámoša.

Tento významný lekár a spisovateľ žil v Piešťanoch v rokoch 1929-1939. Prišiel sem po štúdiách v Prahe aj v Londýne, ale pred II. svetovou vojnou Slovensko z politických a osobných dôvodov opustil natrvalo. Pôsobil v Číne, na Tchaj-wane a v Brazílii, kde je aj pochovaný.

O premenovaní ulice budú na najbližšom rokovaní mestského zastupiteľstva rozhodovať poslanci.

Text a foto: Martin Palkovič