Spomienky Ľudovíta Wintera ožijú v centre Piešťan už túto sobotu

Zážitkové prehliadky Piešťan vychádzajúce z memoárov budovateľa kúpeľov sa mali konať počas adventu, ale Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj (KOCR) ich kvôli protipandemickým obmedzeniam posunula na február a začiatok marca. Vstupenky sú ešte k dispozícii.

Celkovo osemkrát, každú sobotu od 12. februára do 5. marca, budú mať obyvatelia i návštevníci Piešťan možnosť prejsť sa so slúchadlami na ušiach v rámci podujatia s názvom Piešťany podľa Wintera. Počas približne hodinu a pol dlhej prechádzky si vypočujú audiohru v podaní hercov Divadla Jána Palárika v Trnave. Výjavy zo spomienok budovateľa kúpeľov v dobových kostýmoch stvárnia herci Divadla na TrakOch a Univerzitného divadla THE.ART.RE. Prehliadky sa začínajú vždy o 10.00 a 14.00 h.

„Projekt Piešťany podľa Wintera je oveľa viac, než len prehliadka mesta. Z audiohry, ktorá návštevníkom znie po celý čas v ušiach, odznievajú všetky dôležité informácie o histórii kúpeľníctva v meste, avšak obohatené o ľudský príbeh a silné emócie. V kombinácii s naživo hranými výjavmi priamo v uliciach vzniká unikátny zážitok, aký nemôžete zažiť nikde inde. Výrazne k tomu prispieva interpretačný prejav Vladimíra Jedľovského, dlhoročného člena umeleckého súboru Divadla Jána Palárika v Trnave, ktorý návštevníkov v audio-hre sprevádza príbehom Ľudovíta Wintera a tiež výkony všetkých umelcov, ktorí príbeh stvárňujú,“ prisľúbila riaditeľka Divadla Jána Palárika v Trnave Zuzana Hekel.

Každá prehliadka sa bude začínať pri soche Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste. Jej zastávkami sú socha barlolámača, Kursalon, Zelený strom, pešia zóna, hotel Thermia Palace a liečebný dom Pro Patria. Každé putovanie spomienkami budovateľa piešťanských kúpeľov skončí na Kúpalisku Eva.

 

„To všetko sú miesta navždy a nerozlučne späté s Ľudovítom Winterom. Vznikli vďaka jeho obdivuhodnému podnikateľskému talentu, nezlomnému úsiliu a láske k Piešťanom,“ povedala Tatiana Nevolná, výkonná riaditeľka Rezortu Piešťany – oblastnej organizácie cestovného ruchu, ktorá sa na príprave podujatia podieľala. Odbornú pomoc poskytlo Balneologické múzeum Imricha Wintera, ktorého časť expozície je venovaná histórii piešťanských kúpeľov.

Podľa primátora Piešťan Petra Jančoviča je príbeh Winterovcov veľmi silný. Po pilotnej prehliadke, ktorá sa konala ešte v novembri, pripomenul úsilie členov občianskeho združenia ProWinter. Tí prišli s myšlienkou osadenia sochy Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste. „Následne sme Kolonádový most zrekonštruovali a tým sa spustila táto vlna. Verím, že sa nám v Piešťanoch podarilo naštartovať vnímanie odkazu Winterovcov, ktorý je inšpiratívny aj do budúcnosti,“ uzavrel P. Jančovič.

Všetky informácie o zážitkových prehliadkach nájdete na web stránke krajzazitkov.sk.

Ľudovít Winter sa narodil v roku 1870. Ako dvadsaťročný sa stal riaditeľom schátraných kúpeľov v Piešťanoch, ktoré si jeho otec Alexander Winter prenajal od grófa Erdödyho. Vďaka svojej neúnavnej práci zmenil Piešťany z mesta s bahennými cestami a chatrčami, na moderné kúpeľné mesto so zvučným menom v celej Európe. Okrem vybudovania kúpeľov sa významne zaslúžil aj o zveľadenie Piešťan – úpravou a vyasfaltovaním ulíc, chodníkov a námestí, vybudovaním vodovodu a kanalizácie, reguláciou Váhu a mnohými ďalšími prácami na prospech všetkých. Hoci priniesol Piešťanom lesk a slávu, sám so svojou rodinou žil skromne. Prežil dve svetové vojny, pobyt v koncentračnom tábore a po tom, čo mu kúpele znárodnili, zomrel v Piešťanoch ako chudobný dôchodca v septembri 1968.

Text a foto: Martin Palkovič