Dotácie od župy pomôžu Kaštieľu Moravany, Domu umenia i projektu rozhľadne na Zlatom vrchu

Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja rozdelilo na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí 500-tisíc eur. Tieto peniaze sú určené na podporu regionálneho rozvoja a župa ich pošle aj do Piešťan a niektorých okolitých obcí.

Komentované prehliadky, nová expozícia a obnova signálneho objektu – to sú aktivity v piešťanskom Dome umenia, na ktoré prispeje Trnavský samosprávny kraj občianskemu združeniu Centrum architektúry 11-tisíc eur. Rozhodli o tom župní poslanci. Medzi podporenými projektami v rámci dotačnej výzvy, ktorá je zameraná na podporu regionálneho rozvoja, sú aj ďalšie nápady z piešťanského regiónu.

Projekt zameraný na rozvoj náučného včelárskeho chodníka, ktorý sa nachádza za budovou spoločenského domu v Drahovciach získal 14-tisíc eur. Jeho cieľom je zvýšiť záujem verejnosti o včelárenie. Približne rovnaká suma pôjde aj na obnovu lesnej železnice pri kláštore Katarínka. Na obnovu kuchyne v v etnografickom múzeu Za krakovskú bránu dá župa takmer 4-tisíc eur.

Podporu vo výške 10 200 eur získal aj projekt Klubu slovenských turistov Tesla Piešťany, ktorého cieľom je výstavba rozhľadne na Zlatom vrchu. Atrakcia, ktorá ponúkne výhľad na Piešťany i široké okolie má stáť blízko obľúbených turistických trás vedúcich z obce Banka i sedla Havran.

Sumou takmer 50-tisíc eur župa podporí druhú etapu obnovy anglického parku pri Kaštieli v Moravanoch nad Váhom. Za tieto peniaze vznikne pódium vhodné na koncerty, divadelné i tanečné vystúpenia.

„Výzvu na predkladanie žiadostí o dotácie na podporu regionálneho rozvoja a cestovného ruchu v objeme 500-tisíc eur sme vyhlásili v októbri minulého roka. Chceli sme totiž, aby sa podporené projekty mohli začať realizovať čo najskôr. Komisia zložená z poslancov a nezávislých odborníkov posudzovala 41 nominovaných zámerov v celkovej hodnote až 1,2 milióna eur. Úspešných sa napokon stalo 17 najlepších z nich, a to pri dodržaní regionálnej proporcionality,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.