Solidarita s Ukrajinou

Kultúrno-kreatívne centrum Arta vo štvrtok večer rozsvietilo svoje poschodia na modro a žlto, Trnavský samosprávny kraj vyvesil na svoju budovu v Trnave vlajku Ukrajiny. Obyvateľom štátu, ktorý čelí vojenskej agresii, vyjadril podporu aj primátor Piešťan.

„Dnešný agresívny útok Ruskej federácie na Ukrajinu je v príkrom rozpore so základnými princípmi medzinárodného práva a rozrúša medzinárodný poriadok vybudovaný za cenu miliónov obetí druhej svetovej vojny. Otvoril oči aj všetkým, ktorí z akýchkoľvek dôvodov verili ilúzii o mierumilovnosti súčasného osadenstva Kremľa,“ skonštatoval trnavský župan Jozef Viskupič a dodal: „Trnavská župa sa jednoznačne stavia na stranu Ukrajiny.“

Na zasadnutí Zhromaždenia SK 8 županka a župani deklarovali ochotu pomôcť pri krízovom riadení štátu, ktorého sú súčasťou. „Skoro ráno sme komunikovali s ministerstvom školstva a dostali sme požiadavku na poskytnutie telocviční. Košický a Prešovský samosprávny kraj okamžite na požiadavku zareagovali. Vojenskú agresiu Ruskej federácie považujeme za neakceptovateľné a hrubé porušenie medzinárodného práva. Zároveň vzniknutú situáciu na Ukrajine riešime aj so sekciou krízového riadenia ministerstva vnútra,“ povedal predseda združenia samosprávny krajov SK Jozef Viskupič.

Vzniknutou situáciou sa z hľadiska krízového riadenia zaoberá aj mesto Piešťany. Primátor Peter Jančovič to oznámil na sociálnej sieti Facebook. Vyjadril tiež podporu primátorom a starostom z Ukrajiny, ktorí v roku 2019 navštívili Piešťany.

🇺🇦 #forukraine #forpeace svietia naše poschodia na modro-žlto. #slovenskojesvami

Foto: Daniel Dvorský

Posted by Arta on Thursday, February 24, 2022

Text: Martin Palkovič

Foto: TTSK