Sobota patrí Dňu architektúry

Festival Deň architektúry opäť pozve na stovky podujatí po celom Slovensku a v Českej republike. V sobotu 30. septembra si svoj kúsok architektonických podujatí budete môcť užiť aj v Piešťanoch vďaka kultúrno-kreatívnemu centru ARTA a architektkám Eve Rohoňovej a Lívii Gažovej. Nenechajte si ujsť komentovanú prehliadku ARTY, obľúbenú cyklovychádzku po zaujímavých objektoch Piešťan, či premietanie filmu s diskusiou o mestotvorbe. A nezabudnite, pomedzi podujatia je stále dosť času aj na voľby.

10:30 / dvor KKC ARTA

ARTA MEETS PUBLIC / komentovaná prehliadka

ARTA nie je len názvom kultúrno-kreatívneho centra v Piešťanoch. Ide aj o pôvodný názov továrne na čokoládu a cukrovinky, v ktorej sa centrum nachádza, a ktorá tu fungovala v medzivojnovom období. Jej vznik sa datuje od roku 1920. O tom, ako vzniklo centrum, ako funguje a aké má plány, ale aj o novom projekte „ARTA MEETS PUBLIC“ vám porozpráva riaditeľka a spoluzakladateľka KKC ARTA, Dominika Rusnáková. Návštevníkov prevedie priestormi, v ktorých sa nachádzajú nielen kreatívne ateliéry, ale aj priestor na veľké podujatia, galériu či kaviareň. Kultúrno-kreatívne centrum ARTA je navyše jedným z príkladov transformácie nevyužívaných budov na nové verejné funkcie. / Kapacita: 20 osôb, registrácia na produkcia@artapiestany.sk / Vstup: voľný.

14:00 / socha barlolámača

Konštruktívne o konštrukciách / cyklovýchádzka

Vidíme sa na bicykloch pred sochou barlolámača! Tento ročník Dňa architektúry sa venuje špeciálne konštrukciám a my si niektoré zaujímavé prezrieme zblízka vďaka sprievodu architektiek Evy Rohoňovej a Lívie Gažovej. Poďte s nimi objavovať doslova napínavý svet konštrukcií, pretože za každou dobrou architektúrou musíme hľadať aj dobrého statika. Tentokrát preskúmame nezvyčajnú konštrukciu liečebného domu Irma, ktorej kupola spočíva na dubových koloch. Spolu s architektom Marekom Šandrikom sa pozrieme aj na (re)konštrukcie evanjelického kostola na začiatku Štefánikovej ulice, ktorý prechádza obnovou. S architektom Martinom Bišťanom sa zastavíme aj pri modernom kostole sv. Cyrila a Metoda na Nitrianskej. Poslednou zastávkou bude nedávno obnovená časť mlynu Marianna, kde si pozrieme masívne drevené konštrukcie tejto industriálnej pamiatky. / Vstup: voľný.

19:00 / event space KKC ARTA

Najlepšie mesto na svete / film a diskusia

Dánske hlavné mesto je často považované za jedno z najinkluzívnejších, najkreatívnejších a celkovo najlepších miest k žitiu na svete. Ale nebolo tomu tak vždy. Pred tridsiatimi rokmi bola Kodaň znečisteným priemyselným mestom na pokraji bankrotu. Prostredníctvom politického a architektonického inžinierstva mesto prešlo kompletnou premenou. Ale za akú cenu? O tom, ako sa z Kodane stalo najlepšie mesto na svete sa dozvieme nielen z filmu Hansa Christiana Posta, ale aj v diskusii s architektkou a placemakerkou Petrou Marko. / Vstup: voľný.

Podujatia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Projekt ARTA MEETS PUBLIC bol podporený z Fondu na rozvoj od Trnavského samosprávneho kraja. Text a foto: Deň architektúry, Kultúrno-kreatívne centrum ARTA, Daniel Dvorský. Viac informácií o festivale nájdete na www.denarchitektury.cz

Zdroj: Tlačová správa KKC ARTA