Sloboda pohybu je obmedzená, polícia avizuje častejšie kontroly

Hliadky môžete stretnúť na hlavných ťahoch, miestach so zvýšenou koncentráciou ľudí, aj na železničných a autobusových staniciach. Kontrolovať budú napríklad aj nosenie rúšok. Najvyššia možná pokuta je 1 659 eur.

V súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou avizuje Policajný zbor od 6. januára zvýšený výkon služby. Jeho účelom je kontrola dodržiavania obmedzení slobody pohybu, pobytu a zákazu vychádzania. V teréne budú zvýšený výkon služby vykonávať policajti dopravnej, poriadkovej a železničnej polície.

Hliadky budú vykonávať náhodné kontroly predovšetkým na hlavných cestných ťahoch, ale aj na hraniciach medzi dvoma okresmi. V tejto súvislosti polícia upozornila, že bude zachovaná plynulosť cestnej premávky a kolóny by sa preto nemali tvoriť.

Príslušníci Policajného zboru budú kontrolovať aj miesta so zvýšenou koncentráciou ľudí – obchody, stanice, vlaky.

„Vyzývame občanov, aby dodržiavali aktuálne protipandemické opatrenia a zostali doma. Ak je nevyhnutné odchádzať z domu napríklad do zamestnania, treba si zabezpečiť potvrdenie od zamestnávateľa, alebo iný hodnoverný dokument, ktorým vedia preukázať nutnosť svojej cesty,“ upozornila polícia s tým, že hliadky budú naďalej kontrolovať aj dodržiavanie aktuálnych epidemiologických opatrení a vydaných vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, čiže povinnosť nosenia rúšok v interiéri a v exteriéri, dodržiavanie karanténnych opatrení a obmedzené fungovanie prevádzok.

V prípade zistenia porušení bude každý prípad polícia riešiť individuálne. Sankcie zostávajú vo výške ako doposiaľ, v blokovom konaní do 1 000 eur a v správnom konaní do 1 659 eur.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa – Ministerstvo vnútra SR