V Trnave už očkujú zdravotníkov, záujem je veľký

Fakultná nemocnica Trnava dostala 10-tisíc dávok vakcíny proti ochoreniu covid-19, ktorými dokáže pokryť časť prvej fázy očkovania. V utorok 5. januára sa nechali očkovať desiatky lekárov a sestier.

Zdravotníci pracujúci v prvej línii boja proti koronavírusu dostali prvú dávku očkovacej látky Comirnaty vyvinutú spoločnosťami BioNTech a Pfizer. Druhá im bude podaná o 21 dní. V Trnavskom kraji tak začala prvá vlna vakcinácie, v rámci ktorej majú byť okrem zdravotníkov očkovaní aj zamestnanci domovov sociálnych služieb a ľudia pracujúci v kritickej infraštruktúre.

„Zdravotnícky personál má o očkovanie vysoký záujem a chceme ho zaočkovať v čo najkratšom čase, preto očkujeme aj na Troch kráľov,“ hlási Fakultná nemocnica Trnava.

V druhej vlne dostanú vakcínu klienti domovov sociálnych služieb, chronicky chorí a pacienti s vážnymi diagnózami. Nasledovať bude tá časť populácie, v ktorej je vysoké riziko šírenia koronavírusu (napr. učitelia a ľudia bez domova). V štvrtej fáze dostane vakcínu každý záujemca starší než 18 rokov. Očkovanie je dobrovoľné.

„Vakcinácia je to najlepšie, čo ľudstvo vymyslelo. Je to jeden úžasný vedecký poznatok,“ povedala profesorka Anna Strehárová, ktorú ako prvú zaočkovali vo Fakultnej nemocnici Trnava.

Na očkovanie prijali pozvanie aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, primátor Trnavy Peter Bročka, primátor Galanty Peter Paška, rektor Trnavskej univerzity René Bílik, rektor UCM Roman Boča, riaditeľ piešťanskej nemocnice Štefan Kóňa a ďalšie miestne a regionálne autority.

Fakt, že sa nechali očkovať, dáva podľa riaditeľa Fakultnej nemocnice Trnava Vladislava Šrojta jasný signál verejnosti, že sa nie je čoho obávať. „Len spoločným úsilím dokážeme túto pandémiu prekonať,“ uzavrel V. Šrojta.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa FN Trnava Foto: Facebook/FN Trnava