Skratky a pojmy, ktoré počujeme na airsoftových hrách. Čo znamenajú?

Airsoftové zbrane sú nástrojom najmä pre hru s rovnomenným názvom airsoft, ktorá je zaujímavá hlavne pre mladších ľudí. Účinkuje v nej niekoľko hráčov, ktorí sú rozdelení do rôznych tímov a snažia sa splniť vopred stanovené úlohy a ciele a pri tom zásahom zo zbrane „odstrániť“ protihráčov, ktorí im v tom bránia.

Cieľom tejto hry býva spravidla vyslobodenie rukojemníkov alebo nájdenie a zneškodnenie imitácie bomby. Špecifikom tejto hry je skutočnosť, že zasiahnutá osoba by mala dať jasne najavo a priznať sa, že bola zasiahnutá a podľa vopred stanovených pravidiel musí byť dočasne alebo aj trvale vyradená z hry. Tieto zbrane sú však vhodné aj pre mladistvých na hobby streľbu do terča napr. na dvore.

Pamätajte však vždy na to, že aj airsoftové zbrane sú zbraňami kat. „D“ a sú predajné len osobám starším ako 18 rokov. Dospelá osoba môže takéto zbrane zveriť aj mladistvým, avšak len pod ich dohľadom! Airsoftové zbrane vystreľujú projektily vo forme plastových guľôčok s priemerom 6 mm. Tento kaliber zvykne byť označovaný ako „6 mm BB“. Tieto zbrane nie sú život ani zdravie ohrozujúce. Nebezpečné sú len pri zásahu do oblasti tváre. Preto je dobré počas hry používať aj chrániče tváre – masky a očí – ochranné okuliare.

Základné airsoft pojmy

CQB – Predstavuje skratku anglického výrazu Close Quarters Battle, čo znamená boj na krátku vzdialenosť. Je to spôsob boja používaný armádami a špeciálnymi jednotkami najmä v uzavretých priestoroch. Pojem CQB sa používa aj v hre s názvom airsoft. Niektorí výrobcovia premietli tento pojem aj do názvu niektorých krátkych a kompaktných airsoftových zbraní.

Honor system – Je anglický pojem, ktorý patrí do hry s názvom airsoft. V slovenčine ho môžeme vysvetliť ako zásadu cti a zodpovednosti. Pri airsofte musí byť hráč čestný, zodpovedný a disciplinovaný, pretože zásah malou airsoftovou guľôčkou musí priznať. Zasiahnutý hráč by mal dať jasne najavo a priznať sa, že bol zasiahnutý a podľa vopred stanovených pravidiel musí byť dočasne alebo aj trvale vyradený z hry. Hráč, ktorý tieto zásady porušuje, tak podvádza a sťažuje priebeh hry.

ASG (Airsoft Spring Gun) – Tento pojem predstavuje označenie airsoft zbrane, ktorá funguje na manuálnom princípe, čo znamená, že pred každým výstrelom je potrebné zbraň manuálne natiahnuť.

AEG (Airsoft Electric Gun) – Airsoft zbrane s označením AEG fungujú na elektrickom princípe. V zbrani je zabudovaný elektrický motorček, ktorý je poháňaný batériou. Takéto zbrane spravidla dokážu strieľať aj v režime semi-auto aj full-auto.

AG CO2 (Airsoft Gun CO2) – Sú airsoft zbrane, ktorým energiu k výstrelu dodáva oxid uhličitý natlakovaný v bombičke. Väčšina takýchto zbraní strieľa v režime semi-auto.

Dual Power – Airsoft zbrane s takýmto označením sú založené na kombinácii elektrického a manuálneho princípu. Ak sa vám vybije batéria, viete pokračovať v streľbe v manuálnom režime.

Blow-Back – Je funkcia zbrane, ktorá zabezpečuje, aby sa záver zbrane pri každom výstrele pohyboval, ako počas výstrelov z reálnych samonabíjacích (semi-auto) zbraní.

HOP-UP system – Je to pojem, ktorý sa týka airsoftových zbraní. Hop-up je zariadenie vo vnútri hlavne airsoftovej zbrane, ktoré dodáva vystrelenej guľôčke rotáciu za účelom zabezpečenia čo najlepšej balistickej krivky, čím poskytuje čo najvyššiu možnú presnosť vzhľadom na výkon danej zbrane. V niektorých modeloch zbraní je tento systém regulovateľný, presnosť si teda regulujete sami.

(Reklamný článok) Photo by Daniel Stuben. on Unsplash