SHMÚ: Výstraha pred snežením a jazykmi platí aj pre Piešťany

Meteorológovia varujú pred snehovými zrážkami na strednom a časti západného Slovenska. V okrese Piešťany môže napadnúť 10 cm snehu a môžu sa tvoriť snehové jazyky.

Po dopoludňajšom výdatnom daždi má v Piešťanoch začať snežiť dnes večer. Výstraha platí od 28. decembra 20.00 h až do 10.00 h nasledujúceho dňa.

„V okrese Piešťany sa ojedinele očakáva výskyt sneženia pri ktorom spadne 10 až 20 cm nového snehu.
Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ na svojej web stránke.

Podľa informácií, ktoré SHMÚ uverejnil na Facebooku, má na horách západného, stredného Slovenska a v oblasti Tatier do piatka rána napadnúť miestami až do 30 cm snehu.

„Je však takmer isté, že sneh, ktorý v nížinách + aj v polohách do 400 m nad morom (najmä na západe územia) napadne bude mimoriadne mokrý a väčšinou nebude mať dlhé trvanie pretože už na prelome tohto a budúceho týždňa sa opäť oteplí. Bielu perinu by tak na dlhšie obdobie v nižších polohách mohla zachrániť pravdepodobne iba inverzia,“ uzatvárajú predpoveď meteorológovia.

Text a foto: Martin Palkovič