SHMÚ vydal najvyšší stupeň výstrahy pred teplom

Maximálne teploty vzduchu môžu v utorok dosiahnuť v okrese Piešťany až 38 °C. Meteorológovia varujú pred nebezpečenstvom pre ľudské zdravie. Ľudia kolabovali už dnes.

Ohrozenie života u niektorých osôb

Nedostatok tekutín, zlé stravovanie, nesprávne používanie klimatizácie. Aj to sú príčiny zhoršenia zdravotného stavu, ktoré súvisia s vysokými teplotami vzduchu. Zajtra budú doslova extrémne.

„Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Výskyt uvedenej vysokej teploty vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti veľmi zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia zdravia a ohrozenia života spôsobeného nadmerným  zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ varuje na svojej web stránke Slovenský hydrometeorologický ústav.

Do pitného režimu nepatrí káva ani malinovky

Podľa hlavného hygienika Ivana Rovného by mal dospelý človek počas dňa vypiť aspoň tri litre vody. „Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda,“ vysvetľuje Ivan Rovný na web stránke Úradu verejného zdravotníctva.

Slnenie je vhodné iba ráno alebo večer

Na priame slnenie sú podľa jeho slov vhodné len ranné a neskoré popoludňajšie hodiny. V prípade pobytu pri vodných plochách, kúpaliskách a vo voľnej prírode sa treba od 10.00 do 16.00 h zdržiavať na tienistom mieste. Pri by mali všetci používať kvalitné krémy s vysokým ochranným faktorom pred UV žiarením. „Pred slnkom sa musia chrániť dojčatá a malé deti, starí ľudia, osoby trpiace a kardiovaskulárnym ochorením.“

Klimatizácia môže uškodiť

Aby klimatizácia neuškodila je nutné neprekročiť rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím o viac než 5 až 7 stupňov. „Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu vznik tzv. teplotného šoku (celkové oslabenie organizmu),“ varoval hlavný hygienik.


Aktualizovaný zoznam bazénov v našom meste a blízkom okolí

nájdete na tejto adrese.


Zdroj: shmu.sk, uvzsr.sk

Inzercia