SHMÚ vydal na nedeľu výstrahu III. stupňa

Extrémny charakter počasia zrejme dosiahne tento víkend svoje maximum. Zatiaľčo vo štvrtok namerali v Piešťanoch 35.1 °C, v nedeľu by mala byť aj táto hodnota prekonaná. Výstraha III. stupňa platí aj v pondelok 10. augusta.

„Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Výskyt uvedenej vysokej teploty vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti veľmi zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia zdravia a ohrozenia života spôsobeného nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ varujú meteorológovia na shmu.sk.

Podľa hlavného hygienika Ivana Rovného by mal dospelý človek počas dňa vypiť aspoň tri litre vody. „Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda,“ vysvetľuje Ivan Rovný na web stránke Úradu verejného zdravotníctva.

Aby klimatizácia neuškodila je nutné neprekročiť rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím o viac než 5 až 7 stupňov. „Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu vznik tzv. teplotného šoku (celkové oslabenie organizmu),“ varoval hlavný hygienik.


Aktualizovaný zoznam bazénov v našom meste a blízkom okolí

nájdete na tejto adrese.


Zdroj: shmu.sk, uvzsr.sk