SHMÚ varuje pre silným vetrom

Meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa pred silným vetrom pre celé západné Slovensko. Ide o dozvuky orkánu Sabine, ktorý dnes spôsobil viaceré problémy v západnej Európe.

Orkán Sabine zasiahol v nedeľu ráno Veľkú Britániu, okrem silného vetra ho sprevádzal aj intenzívny dážď. V Nemecku kvôli nemu zrušili časť železničných spojov aj viaceré futbalové zápasy. S nepriaznivým počasím musíme počítať aj na Slovensku.

„Zajtra opäť očakávame veľmi silný vietor. Najsilnejší bude na západnom Slovensku pri prechode studeného frontu okolo poludnia a krátko popoludní, ako aj po jeho prechode až do večerných hodín. Nárazy vetra môžu opäť ojedinele dosiahnuť až okolo 100 km/h. Zvýšte preto opatrnosť, prípadne tomu prispôsobte váš zajtrajší program,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti Facebook.

Pre okres Piešťany aj celé západné Slovensko platí výstraha 2. stupňa v pondelok 10. februára od 12.00 do 18.00 h. Meteorológovia miestami očakávajú „výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 23 – 29 m/s (85 – 105 km/h) a priemernú rýchlosť 16 – 20 m/s (60 – 70 km/h).“

Opatrnosť je na mieste aj v pondelok dopoludnia, kedy platí výstraha 1. stupňa. Silný vietor bude podľa predpovede fúkať aj v utorok 12. februára.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: Služby mesta Piešťany