Šesť filmov z festivalu Jeden svet uvidíme aj v Piešťanoch

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet priniesol v uplynulých dňoch bratislavským divákom desiatky dokumentov, ktoré hovoria o porušovaní ľudských práv vo svete, ukazujú život v chudobných krajinách, ale najmä boj nezlomných ľudí za nápravu.

Tohtoročné motto festivalu korešponduje s výročím Nežnej revolúcie a znie: Sloboda nie je zadarmo. Ozveny festivalu Jeden svet zažijeme počas víkendu aj v klube Žiwell. Organizátori premietnu šesticu filmov, medzi nimi aj dokument o neľudských podmienkach v čínskych továrňach na počítače.

Sobota 29. novembra o 18:30 h – Mráz žihľavu nespáli – Dean Puckett /UK/2013/89 min. /v angličtine/české titulky

Režisér Dean Puckett opustil na tri roky bežný spôsob života, aby mohol natočiť svoj dokument. Stal sa členom komunity, ktorá si uprostred Londýna vytvorila mikrokozmos s vlastnými pravidlami.

Nedeľa 30. novembra o 11:00 h – Kde sa vyrába Apple – Anne Poiret /FR/2013/54 min. /v angličtine a francúzštine/české titulky

Najväčším dodávateľom pre Apple, Samsung, Nokiu a iné firmy je tchajwanská firma Foxconn. Vlastní obrovské továrne v Číne. Pozornosť médií pritiahla séria samovrážd ich zamestnancov. Tamojšie pracovné podmienky a ponižovanie nevydržia ani motivovaní Číňania, prichádzajúci za zárobkom z chudobných oblastí. Úrady sa snažia kritiku umlčať, Foxconn je pre čínsku ekonomiku príliš dôležitý.

Trailer Kde sa vyrába Apple: http://www.upsidedistribution.com/spip.php?article115

Nedeľa 30. novembra o 13:00 h – Muž, ktorý sadí stromy – Michal Gálik /ČR, SR/2013/50 min. /v češtine
Ernest Vunan žije v hmlou zahalených horách v srdci Afriky. Film Michala Gálika vám predstaví inšpiratívny príbeh človeka, ktorému osud jeho krajiny nie je ľahostajný a svojím snažením chce obnoviť vzácne horské pralesy v oblasti jeho kmeňa Kedjom-Keku na severozápade Kamerunu. Aj jednotlivec dokáže zmeniť to, ako bude krajina vyzerať. Spoznajte partiu mladých ľudí z Česka a zo Slovenska, ktorí sa rozhodli Ernestovi pomôcť v jeho aktivitách a prispieť tak k ochrane miestnej prírody.

Nedeľa 30. novembra o 14:10 h – Putinove hry – Alexander Gentelev /DE, AT, IL /2013/90 min. /v ang., nem. a ruš./ české titulky

Medaily sú rozdané, rekordy pokorené a víťazstvá vybojované. Kto je ale skutočným víťazom a kto porazeným? Zimné olympijské hry v Soči 2014 zostanú navždy zapísané ako kontroverzný projekt ruského prezidenta Vladimíra Putina. Sen o svetovom sviatku športu sa síce premenil na skutočnosť, ale za akú cenu? Všadeprítomná korupcia, vyvlastňovanie súkromných majetkov, násilné vysťahovávanie obyvateľov, nevratné dopady na životné prostredie.

Nedeľa 30. novembra o 16:00 h – Projekt príroda – David Bond /UK/2013/78 min. /v angličtine/české titulky

Britský filmár David Bond sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho deti milujú televíziu a tablety viac než prechádzky v lese a hry vonku. Štítia sa blata a boja sa liezť po stromoch, podobne ako ich vrstovníci. David sa preto rozhodne pomocou prepracovanej reklamnej kampane zmeniť zažité stereotypy u detí, prístup ich rodičov a dostať deti von.

Nedeľa 30. novembra o 17:40 h – Zápisky z temnoty – Michal Przedlacki, Wojciech Szumowski / Poľsko / 2014 / 90 min. / v arabčine a poľštine / české titulky

Aleppo najväčšie sýrske mesto denne sužujú boje medzi režimom Bašára al-Asada a opozičnými skupinami. Jedným z hlavných cieľov pravidelných bombových útokov sa stali civilisti. Film bývalého pracovníka humanitárnej organizácie, ktorý sa do Sýrie vracia ako dokumentarista, ukazuje v tej najsurovejšej podobe opozičných bojovníkov, členov islamistických hnutí, detských vojakov, lekárov i humanitárnych pracovníkov. Tí všetci dúfajú, že vojna raz skončí a oni sa budú môcť vrátiť do civilného života.

(inf)