Sčítanie obyvateľov: Elektronický formulár už vyplnila skoro polovica Piešťancov

Podiel obyvateľov Piešťan, ktorí sa zapojili do elektronické sčítania, zodpovedá celoslovenskému priemeru.

Historicky prvé plne elektronické sčítanie obyvateľov sa začalo 15. februára a potrvá do konca marca. Hovorca piešťanskej radnice Martin Ričány informoval, že v priebehu dvoch týždňov odpovedalo na otázky v elektronickom formulári 47,94 % obyvateľov Piešťan, čo je vyše 13-tisíc ľudí.

Celkovo je na už sčítaných viac než 2 640 000 obyvateľov Slovenska, čo predstavuje podiel 47 %. „Na výsledkoch sčítania sa výrazne prejavuje aktivita tých miest a obcí, ktorí v prospech sčítania obyvateľov vynakladajú úsilie od jeho začiatku. Stav v sčítaní obyvateľov v rámci regiónov je zatiaľ veľmi vyrovnaný a veríme, že prírastky budú pokračovať v nastavenom tempe,“ uviedla Ľudmila Ivančíková, generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu SR.

Sčítanie obyvateľov je zo zákona povinné. Ľudia by mali vyplniť formulár cez počítač, tablet alebo mobil s pripojením na internet. Údaje, ktoré v sčítacom formulári uvedú, sa musia vzťahovať k rozhodujúcemu okamihu sčítania, ktorým je polnoc zo štvrtka 31. decembra 2020 na piatok 1. januára 2021.

Nemalo by to zabrať viac než 10 minút. Formulár obsahuje 14 otázok, všetky sú doplnené o krátke vysvetlivky, vypĺňanie má preto byť jednoduché a rýchle.

Obyvatelia, ktorí nepracujú s počítačom a nemajú blízkych, ktorí by im s tým pomohli, budú môcť od 1. apríla využiť službu asistovaného sčítania. „V každej obci bude zriadené kontaktné miesto, kde vám so sčítaním pomôže stacionárny asistent. Na území obce budú pôsobiť i mobilní asistenti, ktorí navštívia domácnosť obyvateľa v prípade, že o takúto službu obyvateľ požiada,“ vysvetlila Jasmína Stauder, hovorkyňa Projektu Sčítanie obyvateľov domov a bytov 2021.

Počas prvého týždňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 sa na Slovensku vyskytli prípady, kedy podvodníci kontaktovali seniorov telefonicky. Ľudia by mali byť obozretní a cudzích do svojich príbytkov nevpustiť.

„Upozorňujeme, že sčítanie obyvateľov sa realizuje tak, že obyvateľ sa sčíta sám vyplnením elektronického formulára. Žiaden sčítací asistent ani sčítací komisár obyvateľa nenavštevuje. Asistované sčítanie bude prebiehať až po 1. 4. 2021 a obyvatelia budú vopred informovaní,“ dodala J. Stauder.

Zdroj: scitanie.sk