Repatriovaných Slovákov ubytovali aj v hoteli Granit

Vyše 60 ľudí, ktorí sa vrátili do vlasti z Francúzska, čaká dvojtýždňová karanténa. Minimálne časť z nej strávia v hotelovom zariadení, ktoré patrí ministerstvu obrany. Ak budú ich testy na koronavírus negatívne, môžu ich potom pustiť domov.

Do areálu hotela Granit, ktorý Piešťanci poznajú pod názvom Vojenské kúpele alebo Kúpeľný ústav F. E. Scherera, prišli dnes popoludní dva autobusy v sprievode polície. Čitateľa, ktorý nás na to upozornil, upútali “čínske” nápisy na vozidlách. Obával sa, že do Piešťan prišli turisti z Ázie.

„Ide o 64 osôb z Francúzska,“ povedal pre zpiešťan.sk riaditeľ hotela Granit Vladimír Bakita s tým, že ich môže byť o niečo viac alebo menej, podľa toho, či stihli autobusy, ktoré v rámci repatriácie Slovákov zo zahraničia zabezpečil štát. Podľa jeho slov majú oba autobusy slovenské štátne poznávacie značky.

Občanov Slovenska, ktorí požiadali o návrat do vlasti, ubytovalo tento týždeň v Piešťanoch aj ministerstvo vnútra, ktorému patrí hotel Signál. Každý, kto sa v týchto dňoch na Slovensko vráti zo zahraničia, musí byť najmenej dva týždne v karanténe. Až keď testy potvrdia, že nemá nový koronavírus, môžu ho prepustiť do domácej karantény.

„Zariadenia spoločnosti Horezza sú v zmysle požiadaviek Ústredného krízového štábu SR aktuálne vyčlenené ako karanténne centrá. Konkrétne v Piešťanoch ide o občanov Slovenska, ktorí sa vrátili z Francúzska,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Dodala, že pobyt v karanténe má striktné pravidlá: „Ubezpečujeme občanov Piešťan, že sa nemajú čoho báť. Nejde o čínske autobusy, majú slovenské evidenčné číslo. Ak majú nálepky s čínskymi znakmi, ide iba o potlač, ktorú daná prepravná spoločnosť používa.“

Hotel Granit patrí pod spoločnosť Horezza a pre verejnosť bol uzatvorený od polovice marca. Odvtedy ho pripravovali na to, aby mohol prijať repatriovaných občanov Slovenska.

Text: Martin Palkovič