Proti graffiti idú bojovať pomocou graffiti

Zanedbané oplotenie chátrajúceho hotela Slovan bude už čoskoro vyzerať lepšie. Mestské kultúrne stredisko Piešťany (MsKS) pomohlo mladým umelcom, aby mohli plot legálne posprejovať. Začnú s tým 1. júna, keď sa bude v mestskom parku oslavovať Medzinárodný deň detí.

Deň detí v mestskom parku organizuje MsKS. Pre šôlkárov i školákov budú v rámci tohto podujatia pripravené rôzne hry a súťaže. Sprejovanie oplotenia chátrajúceho hotela bude sprievodnou akciou, ktorá má deti vychovávať.

„Matej Vida a Matej Mikuš, ktorí pôsobia vo Výtvarnom klube, sa podujali deťom ukázať, že to nie je len tak niečo postriekať, ale malo by to byť umelecké dielo,“ hovorí riaditeľka MsKS Marta Jurčová.

Pripomína, že MsKS muselo nedávno zaplatiť za čistenie Hudobného pavilónu v parku vyše 800 eur. Vandali poškodili mramor farbou, ktorá bežne dostupnými prostriedkami nešla zmyť.

„Pomôže to aj vzhľadu oplotenia hotela Slovan, celý priestor bude už pred Otvorením letnej kúpeľnej sezóny 2017 vyzerať lepšie,“ pokračuje Marta Jurčová, ktorá vybavila povolenie od vlastníka – Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany.

Výtvarníci Matej Vida a Matej Mikuš pozvú graffiti jam svojich známych a čistenie plota aj farby si zabezpečujú sami. Ak svoje diela nestihnú dokončiť 1. júna, budú pokračovať počas nasledujúcich víkendov.

Text a foto: Martin Palkovič