Projekt Zelená cesta napreduje, pozrite si vizualizácie

Projektová dokumentácia na realizáciu stavby je hotová, nasleduje získanie stavebného povolenia. Obciam a mestám, ktoré chcú vybudovať cyklotrasu Piešťany – Vrbové, prisľúbili pomoc zástupcovia župy i štátu.

Cyklotrasa vedúca po nevyužívanej železnici prepojí Piešťany, Trebatice, Krakovany a Vrbové. Bude dlhá 7,6 km a jej súčasťou bude jedno odpočívadlo a šesť premostení. Najväčší most povedie ponad diaľnicu. Na križovatke s cestou medzi Piešťanmi a Kocuricami počítajú projektanti so zábranami, ktoré donútia cyklistov zastaviť. Projekt zahŕňa aj oddychovú zónu na železničnej stanici vo Vrbovom. Jej súčasťou bude ihrisko a náučný chodník s prezentáciou bývalej železničnej trate.

Tú slávnostne otvorili v roku 1906 a osobné vlaky po nej pravidelne premávali naposledy v roku 1978. Združenie samospráv Zelená cesta sa už dlho snaží o premenu železnice na cyklotrasu. Vlani ju od Železníc Slovenskej republiky dostalo do prenájmu za 6 338 eur ročne. Podľa zverejnenej zmluvy môžu byť podvaly a koľajnice nahradené asfaltom, ktorý bude tvoriť bezpečnú cestu pre cyklistov. Pozemky zostávajú majetkom štátu a v prípade potreby na nich v budúcnosti opäť vznikne železnica.

Spracovanie projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie v rozsahu pre realizáciu stavby zabezpečuje na základe verejného obstarávania spoločnosť Nvia. Cena je 80-tisíc eur.

Podľa Lukáša Pavlecha, výkonného riaditeľa združenia Zelená cesta, bolo potrebnýchstretnutí projektantského tímu, zástupcov Zelenej cesty a pracovníkov jednotlivých sekcií ŽSR. „Na týchto stretnutiach sa ujasnili požiadavky sekcií ŽSR, ktoré urýchlia odsúhlasenie projektovej dokumentácie a následné vydanie stavebného povolenia,“ hovorí L. Pavlech.

Finálnu verziu projektovej dokumentácie schválili všetky dotknuté samosprávy v apríli tohto roka a bola zaslaná na schválenie zo strany ŽSR.

„Súčasne s činnosťami súvisiacimi so získaním stavebného povolenia sme začali rokovania o spôsobe financovania tohto projektu. Na základe osobných pracovných stretnutí prisľúbili pomoc s realizáciou Ministerstvo dopravy a výstavby SR na čele s ministrom Andrejom Doležalom a Trnavský samosprávny kraj prostredníctvom svojho predsedu Jozefa Viskupiča,“ dodáva k aktuálnemu stavu projektu Lukáš Pavlech.

Zástupcovia samospráv združených v Zelenej ceste sa stretli koncom septembra v Piešťanoch, aby hovorili o ďalšom spoločnom postupe. Predbežné odhadované náklady na celú stavbu sú 2 mil. eur. Mestá a obce sa tieto finančné prostriedky pokúsia získať z fondov Európskej únie alebo cez dotáciu od štátu.

Text: Martin Palkovič

Vizualizácie: Zelená cesta