Príďte darovať krv, piešťanskej nemocnici chýbajú všetky skupiny

Darcovia sa už nemusia objednávať, iba im pred odberom zmerajú teplotu. Krv je možné darovať každú stredu ráno na hematologicko-transfúznom oddelení Nemocnice Alexandra Wintera (NAW) v Piešťanoch.

Nedostatok krvi súvisí s letnými prázdninami, počas ktorých ju tradične prichádza darovať menej ľudí ako po zvyšok roka. „Každá krvná skupina je vzácna a preto radi privítame všetkých darcov. Momentálne máme nedostatok krvnej skupiny 0,“ opisuje aktuálnu situáciu Mária Baďurová z kancelárie riaditeľa NAW.

Počas mimoriadnej situácie spôsobnej pandémiou ochorenia Covid-19 sa darcovia museli vopred zaregistrovať, teraz to už podľa M. Baďurovej nie je nutné: „Objednávať sa netreba, krv možno darovať každú stredu od 7.00 h. Aj naďalej platia opatrenia ako je meranie teploty a vypísanie čestného prehlásenia priamo na oddelení.“

Kvôli epidemiologickej situácii je možné darovať krv až 14 dní po návrate zo zahraničia. Odobraná krv je dva týždne uskladnená a aj to sú dôvody, prečo je v súčasnej dobe v nemocniciach jej nedostatok.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič