Pri kontrolách dovolenkárov na letisku odhalili nezákonný dovoz koralov

Z piešťanského letiska po prvýkrát tento rok od 26. mája do 22. septembra odlietali dovolenkári charterovými letmi do tureckej Antalye a do egyptského letoviska Hurghada. Za toto obdobie príslušníci finančnej správy z Colného úradu Trnava vykonali na letisku Piešťany colný dohľad pri 4 975 príletoch a 5 005 odletoch dovolenkárov, pričom u 466 z nich vykonali aj fyzickú kontrolu batožín (mimo kontroly skenovacím zariadením finančnej správy).

Ako informovala Iveta Zlochová, hovorkyňa Colného úradu Trnava počas fyzickej kontroly jednej z batožín príslušníci finančnej správy z Colného úradu Trnava zaistili po prílete z egyptskej Hurghady dovolenkárke z okresu Žilina dva koraly patriace do radu Scleractinia spp., ktoré spadajú pod Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín – CITES.

Na zaistené koraly nepredložila povolenie na dovoz. Takéto suveníry sú veľkým lákadlom turistov, dokonca sa v dovolenkových destináciách na trhoch aj predávajú, ale ich dovoz je zakázaný.

Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Trnava boli k dispozícii pre cestujúcich už pri odlete a cestujúci mali možnosť sa informovať aj o dovoze tovaru z týchto krajín, povolených limitoch dovozu tovaru neobchodného charakteru a o rôznych zákazoch a obmedzeniach pri dovoze tovaru (napr. už spomínaný CITES).

Taktiež v odletovej časti letiska boli k dispozícii informačné letáky so základnými informáciami k zákazom a obmedzeniam či k dovozu tovaru neobchodného charakteru. Podrobné informácie sú zároveň zverejnené aj na portáli finančnej správy, dodala Zlochová.

Zdroj: Tlačová správa Colný úrad Trnava