Bohatstvom Trnavského kraja je kúpeľníctvo, podporí aj rozvoj piešťanského letiska

Trnavský samosprávny kraj v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Trnavský kraj zorganizoval koncom mája 2022 v Trnave stretnutia so zámerom vytvorenia udržateľného produktu cestovného ruchu v oblasti kúpeľníctva, zdravia a krásy. Pre zahraničných turistov je optimálnou vstupnou bránou do destinácie Letisko Piešťany.

Ambíciou trnavskej župy je v spolupráci s partnermi vytvoriť ponuku, ktorá by mala zahŕňať kúpele v spádovej oblasti Letiska Piešťany na Slovensku aj v Českej republiky, a to najmä Piešťany, Smrdáky, Trenčianske Teplice, Rajecké Teplice, Brusno alebo Darkov. Produkt bude doplnený o ozdravné medicínske procedúry či fakultatívne programy, ako napríklad poznávanie hradov a zámkov, turistiku alebo adrenalínové zážitky.

„Aj v kontexte toho, že sme majoritným akcionárom piešťanského letiska, sme si dali za cieľ rozvinúť potenciál turizmu v Trnavskom kraji. Chceme napĺňať kapacitu lietadiel a priniesť sem aj zahraničných turistov. Máme bohatú tradíciu kúpeľníctva známu aj na Blízkom východe, na ktorú chceme nadviazať,“ priblížil trnavský župan Jozef Viskupič, ktorý o tomto zámere hovoril aj pri príležitosti otvorenia letnej kúpeľnej sezóny 2022 v Smrdákoch.

Stretnutia na tému rozvoja kúpeľného turizmu sa zúčastnili aj zástupcovia Ministerstva dopravy a výstavby SR. Štátna tajomníčka zodpovedná aj za oblasť cestovného ruchu Katarína Bruncková uviedla, že „máme zámer mobilizovať potenciál medzinárodných letísk na Slovensku cez incomingový cestovný ruch. Oceňujem, že v Trnavskej župe vzniká široká platforma partnerskej spolupráce. Môžem deklarovať, že budeme hľadať formu, ako ju aktívne podporiť.“

Zahraničný cestovný ruch sa po pandémii zmenil a zmenilo sa aj správanie návštevníkov pri výbere destinácie na dovolenku či kúpeľný, relaxačný alebo ozdravný pobyt. Na trhu začali pôsobiť viaceré nové cestovné kancelárie a touroperátori. Stratégia podpory cestovného ruchu zo strany jednotlivých štátov sa tiež zmenila. To môže byť veľkou príležitosťou pre Slovensko ako pre nepoznanú destináciu alebo destináciu známu práve vďaka kúpeľom v Piešťanoch alebo Smrdákoch.

„Napriek pandémií sa minulý rok po prvýkrát od začiatku reštrukturalizácie v roku 2018 dostalo Letisko Piešťany do prevádzkového zisku. V tomto trende chceme pokračovať. Bolo pre nás povzbudením, že sme opakovane počuli, že mnohým zahraničným hosťom vyhovuje využiť menšie letisko, kde sa nečaká. Sme plne pripravení podieľať sa na ďalšom rozvoji obchodného a kúpeľného turizmu,“ skonštatoval Bohumil Klečák, riaditeľ Letiska Piešťany.

Zdroj: Tlačová správa TTSK