Pozor na vysoké teploty aj UV žiarenie

Teploty vzduchu môžu v najbližších dňoch v Piešťanoch dosiahnuť až na 35 °C. Slovenských hydrometeorologický ústav vydal na štvrtok a piatok výstrahy I. stupňa. V sobotu platí popoludní platí dokonca II. stupeň.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ varuje SHMÚ.

Prvú vlnu letných horúčav v tomto roku zapríčinil podľa meteorológov prílev veľmi teplého vzduchu z juhu do strednej Európy. Studený front očakávajú až v sobotu večer, ale ani v nedeľu by teploty nemali výraznejšie klesnúť.

„Ozónová vrstva je výrazne redukovaná. Intenzita ultrafialového slnečného žiarenia je silná a za slnečného počasia okolo poludnia dosahuje maximálne júnové hodnoty,“ píše ďalej na svojej web stránke SHMÚ.

Súvisí to s letným slnovratom. Na poludnie je dráha slnečných lúčov v atmosfére najkratšia a na zemský povrch dopadá najviac slnečnej energie. Nebezpečná je ultrafialová (UV) zložka žiarenia. „Medzi najznámejšie okamžité  prejavy nadmerného vystavovania sa slnečnému UV žiareniu človekom patrí sčervenanie kože, zápal očných spojiviek či oslabenie imunity,“ uzatvára SHMÚ.

Zdroj: shmu.sk