Pozor na množiteľov, zviera pod stromček nepatrí

Deti by si mali starostlivosť o psíka najprv vyskúšať v útulku. Inzeráty s textom: „Darček pod stromček, krásne šteniatko, lacno!“ sú podozrivé. Môžu byť za nimi množitelia, ktorí psov týrajú.

Dobrý úmysel – darovať zviera veľmi často končí obrovským sklamaním. Malé chutné klbko je po sviatkoch na obtiaž. Deti idú do školy, rodičia do práce a domáci miláčik zostáva sám. „Ak má byť psík zavretý v byte osem alebo desať hodín – to nemá zmysel. Ide o týranie,“ vysvetľuje šéfka piešťanského útulku Ľubomíra Baleková.

Deťom, ktoré túžia po štvornohom spoločníkovi odporúča, aby si mieru svojej zodpovednosti najprv prišli vyskúšať. Spolu s rodičmi môžu chodiť pravidelne venčiť jedného z desiatok útulkáčov, aby videli, či sú schopné adekvátne sa oňho postarať.

V zimnom období prebieha venčenie každý deň od 13.00 do 15.30 h. Deti mladšie ako 15 rokov musia prísť v sprievode rodičov. Prechádzky sú zároveň pre zvieratá z útulku najlepším vianočným darčekom.

„Kontakt s ľuďmi je pre nich viac než jedlo,“ myslí si Ľubomíra Baleková a dodáva: „Ak niekto premýšľa o osvojení, mal by chodiť pravidelne a nevyberať si psíka podľa farby alebo sympatií. Nie každý je totiž vhodný napríklad do interiéru. Odvíja sa to napríklad od jeho povahy a možností nových majiteľov. Preto veľmi radi poradíme.“

Pri kúpe psa si noví majitelia musia dať pozor na množiteľov. Práve od nich pochádzajú zvieratá, ktoré sa do útulku dostávajú v najhoršom stave. „Sú to napríklad vyrodené fenky v dezolátnom stave s očnými chorobami, zápalmi maternice a podobne. Niektoré nepoznajú ani trávu, žili len v klietke a slúžili na biznis.“

Množitelia nových majiteľov nikdy pri kúpe nepustia do svojho domu. „Treba trvať na tom, že chcete vidieť rodičov. Ak to nepovolia alebo si dajú stretnutie mimo domu a utaja adresu, je to znak toho, že ide iba o biznis. Veľa ľudí hovorí, že im bolo psíka ľúto. Tým ich ale nezachránia. Možno toho jedného, ostatných nie. Biznis ide ďalej,“ vysvetľuje Ľubomíra Baleková.

Priateľov zvierat zároveň upozorňuje na Vianočný patronát – špeciálnu akciu piešťanského útulku. Ľudia, ktorí prinesú maškrty alebo darujú symbolický finančný príspevok, dostanú patronátnu listinu s fotkou psíka aj kalendár na budúci rok. Viac sa dozviete na web stránke útulku.

Text a foto: Martin Palkovič