Pozor na extrémne horúčavy, pre Piešťany platí výstraha 2. stupňa

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred vysokými dennými teplotami. Vo štvrtok 8. júla platia výstrahy pre celé Slovensko, v piešťanskom regióne ide o 2. stupeň varovania. Ľudia by sa mali vyhýbať zvýšenej fyzickej aktivite a priamemu slnku.

Maximálna teplota vzduchu v Piešťanoch a okolí môže vo štvrtok miestami dosiahnuť až 35 a ž 37 °C. Výstraha 2. stupňa platí 8. júla od 15.00 do 18.00 h. Potom môžu prísť búrky, pred ktorými SHMÚ varuje výstrahou 1. stupňa.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ upozorňuje na svojej web stránke SHMÚ.

Prílev veľmi teplého vzduchu od juhu vyvrcholí vo štvrtok pred studeným frontom, ktorý sa bude vlniť nad Českom. „Teplota na juhozápade lokálne dosiahne až okolo 38 °C, no 33-36 °C môže lokálne byť aj v severnejších regiónoch, čo sú extrémne vysoké hodnoty spôsobujúce zvýšenú záťaž organizmu. Nezabúdajte preto na pitný režim a v rámci možností sa vyhýbajte zvýšenej fyzickej aktivite a priamemu slnku, najmä okolo poludnia a popoludní,“ uvádza SHMÚ na sociálnej sieti Facebook s tým, že studený front prinesie v piatok ochladenie, no vyskytnú sa aj búrky, ktoré môžu byť lokálne aj intenzívne.

Zajtra extrémne teplo

Mimoriadne teplo bolo už dnes, kedy do našej oblasti prúdil od juhu veľmi teplý tropický vzduch….

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, July 7, 2021

Zdroj: SHMÚ Ilusr. foto: Martin Palkovič