Povedzte svoj názor: Ako má vyzerať Lido?

Kus prírody v centre Piešťany by mohol už čoskoro vyzerať o niečo lepšie. Aktivity, ktorých cieľom je zatraktívnenie tohto priestoru, pokračujú aj v tomto roku. Vďaka projektu Tvoríme Lido sa do nich môže zapojiť každý.

Výsledkom diskusie odborníkov a verejnosti, ktorá sa uskutočnila 2. marca v mestskej knižnici, je konštatovanie, že kultivovaný priestor kultivuje ľudí. „Čím viac ľudí bude na Lido chodiť, tým bude vyššia sociálna kontrola tohto priestoru,“ hovorí iniciátorka projektu Tvoríme Lido Lívia Gažová.

Správnym dizajnom prvkov, ktoré by mali na južnom cípe Vážskeho ostrova v tomto roku pribudnúť, je možné podľa jej slov dosiahnuť, že tieto objekty budú „vandaluvzdorné“.

S týmto tvrdením súhlasia aj architektky z občianskeho združenia WO|V|EN, vďaka ktorým minulý rok na Lide vzniklo UWO. Drevený tanier využívajú ľudia na posedenie a doteraz nebol výraznejšie poškodený.

Namiesto typizovaných prvkov by mali na Lide pribudnúť ďalšie objekty s autorským dizajnom vytvorené presne na mieru tohto špecifického priestoru. Návrhy by mali byť pripravené začiatkom leta, vznikne aj niekoľko prototypov. Ostatné návrhy objektov neostanú len na papieri, ale budú k dispozícii dobrovoľníkom, ktorých zastrešuje OZ Pro Civitate – Spoločne pre Piešťany. Tí ich na Lide budú realizovať postupne, podľa svojich finančných možností.

Po prvom stretnutí v mestskej knižnici je naplánovaných ešte niekoľko podobných akcií. Cieľom je čo najviac zapojiť verejnosť. Aj preto vznikol dotazník, v ktorom môže svoj názor na budúcnosť Lida vyjadriť každý. Nájdete ho na tejto adrese.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa Tvoríme Lido, Foto: Piešťany-History