Posledná rozlúčka s Kornelom Duffekom

Hudobný pedagóg, ochranca prírody, znalec umenia a dlhoročný šéfredaktor časopisu Revue Piešťany Kornel Duffek zomrel v piatok 26. januára v trnavskej nemocnici vo veku nedožitých 80 rokov. Posledná rozlúčka s Kornelom Duffekom bude v utorok 30. januára o 14.30 h na cintoríne na Bratislavskej ceste.

Milovník Piešťan, odborník na tunajšiu históriu a kultúru Kornel Duffek sa narodil v roku 1938 v Galante. Študoval na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a potom pôsobil na piešťanskej základnej umeleckej škole.

Od roku 1966 bol členom redakčnej rady magazínu, ktorý neskôr vychádzal pod názvom Revue Piešťany. Neskôr sa stal jeho šéfredaktorom a zárukou kvalitného obsahu. Aj preto s nevôľou prijal rozhodnutie nového vedenia mestského úradu o zmene periodicity tohto časopisu, ktorý následne v podstate zanikol.

Ako milovník prírody sa tiež angažoval v oblasti ochrany životného prostredia, bol členom mestského zastupiteľstva a v prvej polovici 90. rokov aj viceprimátorom.

Z jeho podnetu vznikla knižničná edícia Bibliotheca Pescana, v ktorej vyšlo aj vďaka jeho podpore niekoľko významných kníh mapujúcich históriu Piešťan a okolia v rôznych oblastiach.

Za jeho aktivity mu primátor Remo Cicutto udelil v roku 2004 ocenenie Kultúrna osobnosť, neskôr získal aj Cenu mesta Piešťany a Pamätnú medailu predsedu Trnavského samosprávneho kraja.

Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: pic-piestany.sk