Poslanci schválili výrazné zmeny v parkovaní

Už o pár týždňov budú parkovacie karty na Nálepkovej ulici platiť iba cez víkendy, majitelia áut za ne zaplatia dvojnásobok a od novembra v centre ubudne miest, ktoré boli doteraz zadarmo. Dovtedy nechá radnica osadiť aj nové parkovacie automaty s možnosťou platby mincami, kartou aj cez SMS.

Od roku 2005 narástol počet áut registrovaných v okrese Piešťany z 19 000 na 47 000. Približne 60 % majiteľov týchto vozidiel má trvalé bydlisko v kúpeľnom meste. Hovoria to policajné štatistiky, ktoré na dnešnom rokovaní poslancov citoval náčelník mestskej polície Marcel Mihálik.

Radnica sa snaží znížiť počet áut v centre, väčšina zastupiteľstva sa s tým stotožňuje. Platiť za parkovanie musia vodiči od 1. novembra aj na uliciach Meštianska a Štúrova. Rovnako na časti Teplickej, Sládkovičovej, Pod Párovcami a pri futbalovom štadióne.

V nových aj súčasných parkovacích zónach zostávajú platné parkovacie karty. Výnimkou je parkovisko na Nálepkovej ulici. Po nadobudnutí účinnosti novely všeobecne záväzného nariadenia tam majitelia parkovacích kariet môžu nechať vozidlá len cez víkendy. Počas pracovných dní musia za státie uhradiť hodinovú sadzbu, ktorá je po novom pre všetkých 1 euro, namiesto doterajších 50 centov.

Presný dátum účinnosti zatiaľ nie je známy. Novelu nariadenia musí najprv podpísať primátor a potom bude 15 dní zverejnená na úradnej tabuli.

Po inštalácii novej rampy s čítačkou poznávacích značiek sa obmedzenia pre majiteľov kariet trochu zmiernia. Radnica im na Nálepkovej umožní krátkodobé parkovanie aj cez pracovný týždeň.

Výnimku budú mať majitelia parkovacích kariet s trvalým pobytom v zóne plateného parkovania, napr. na pešej zóne, ktorou sa má reálne stať už aj Pribinova ulica. Státie vozidiel tam po novom bude zakázané.

Zastupiteľstvom prešlo aj zvýšenie poplatku za parkovanie na dopravne exponovaných lokalitách (Rázusova ulica, pri hoteli Eden a pred Nemocnicou A. Wintera až k hotelu Slovan). Po novom tam bude hodina parkovania stáť 2 eurá.

Hodinová sadzba sa v ostatných spoplatnených zónach zvyšuje zo súčasných 50 na 60 centov. Za túto cenu od novembra vodiči zaparkujú aj na Meštianskej, Štúrovej aj časti Teplickej, Sládkovičovej a ulice Pod Párovcami. Parkovisko pri futbalovom štadióne bude spoplatnené v čase od 7.00 do 16.30 h.

Za ročnú parkovaciu kartu platia aktuálne obyvatelia Piešťan 25 eur, šoféri z iných miest a obcí o 10 eur viac. Poslanci súhlasili so zdvojnásobením uvedených cien. Po novom teda Piešťanci za parkovaciu kartu zaplatia 50 eur a cezpoľní 70 eur.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič