Polnočná omša pod holým nebom tento rok nebude

So slúžením svätej omše na Námestí slobody nesúhlasil Arcibiskupský úrad v Trnave. Minulý rok s tým problém nemal. Účastníci si vtedy obrad na netradičnom mieste pochvaľovali napriek nepriazni počasia.

Informáciu o tom, že polnočná omša tento rok vonku nebude, potvrdil aj jeden z organizátorov Vianočných trhov Michal Procházka. Ako dôvod uviedol nepredvídateľnosť počasia. Aj vlani usporiadatelia zvažovali, že pre silný vietor polnočnú omšu presunú do kostola sv. Cyrila a Metoda.

„Kompetentným orgánom, ktorému podávam vysvetlenia je Arcibiskupský úrad v Trnave, ktorý na takéto podujatie nedal súhlas a veriaci ľudia farnosti, ktorí sa s takýmto podujatím nestotožňujú a ďakujú mi, že polnočná vianočná svätá omša bude v kostole sv. Cyrila a Metoda, na ktorú Vás všetkých srdečne pozývame,“ uviedol dekan Jozef Galovič.

„Vyjdite z chrámov a choďte medzi ľudí,“ citoval pápeža Františka minulý rok v kázni počas polnočnej omše kňaz Peter Sabol (na snímke), ktorý ju historicky prvýkrát v Piešťanoch slúžil pod holým nebom. Na Námestie slobody vtedy prišli asi dve stovky veriacich.

Polnočnou omšou vrcholí adventné obdobie, počas ktorého sa kresťania pripravujú na Vianoce.

Text a foto: Martin Palkovič