Policajti sa v lete zamerajú na kontrolu alkoholu v krvi

Aj počas leta budú pokračovať policajné akcie, ktorých cieľom je zvýšiť povedomie vodičov o nebezpečenstve alkoholu za volantom.

Zamerajú sa najmä na letné festivaly, pretože práve víkendy a mladí ľudia sa spájajú s najväčším rizikom dopravných nehôd s alkoholom. Preventívne akcie organizuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu v spolupráci s Policajným zborom a Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby SR (BECEP).

V lete je viac nehôd spôsobených alkoholom

Uvoľnená letná a dovolenková atmosféra, príjemné počasie a množstvo akcií vytvára viac príležitostí na zvýšenú konzumáciu alkoholu, čo sa podpisuje aj pod policajnými štatistikami.

Oproti ostatným mesiacom v roku sa počas dvoch letných mesiacov viac ako o štvrtinu zvyšuje podiel nehôd, ktoré spôsobili vodiči pod vplyvom alkoholu.

„Aj tieto štatistiky sú dôvodom, prečo nielen polícia a BECEP, ale aj pivovarníci považujú za dôležité neustále pripomínať vodičom, že alkohol za volant nepatrí,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Víkendy a mladí ľudia

Preventívna kampaň je zameraná predovšetkým na návštevníkov letných hudobných festivalov. Tieto festivaly sa konajú vždy cez víkendy – dni, ktoré sú už aj mimo letného obdobia spojené so zvýšeným rizikom dopravných nehôd.

„Víkendy sú vždy rizikové, udeje sa počas nich až 42 % všetkých dopravných nehôd zavinených vodičmi motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu,“ spresňuje plk. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície.

„Zvlášť sa musíme sústrediť na mladých ľudí (18 – 29 rokov), ktorí patria medzi najmenej zodpovedných vodičov. Podpisujú sa pod 40 % všetkých dopravných nehôd zavinených pod vplyvom alkoholom. Počas víkendov spôsobia mladí až takmer polovicu takýchto nehôd,“ dodáva Ján Ignaták.

Festivalové preventívne aktivity

Policajné hliadky budú práve preto počas celého leta v blízkosti hudobných festivalov kontrolovať  vodičov, či konzumovali alkohol. Tých zodpovedných odmenia osviežovačom vzduchu do auta alebo magnetkou s informáciou o orientačnom čase zostatkového alkoholu v krvi a nealkoholickým pivom.

„Pripravili sme viacero praktických informačných materiálov, ktoré pripomínajú nebezpečenstvo alkoholu za volantom,“ hovorí Jana Shepperd: „Naším cieľom je v prvom rade apelovať na ľudí, aby vtedy, keď sú autom, nepili alkohol a radšej zvolili napríklad nealko pivo alebo nealko radlery. V druhom rade apelujeme na tých, ktorí konzumujú alkoholické pivo, aby tak robili vždy s mierou a uvedomovali si nebezpečenstvo zostatkového alkoholu.“

Text: Tlačová správa/BECEP/Prezídium Policajného zboru SR Foto: SZVPS/Polícia