Počas Vianoc by mal platiť zákaz vychádzania s výnimkami

Mimoriadne rokovanie vlády v pondelok konkrétne výsledky neprinieslo. Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že prísnejšie opatrenie nezačnú platiť skôr ako v pondelok 21. decembra. Dovtedy budú otvorené všetky obchody, ale aj divadlá, kiná a kostoly.

Epidemiologická situácia na Slovensku sa aj naďalej zhoršuje. Okres Piešťany mal za uplynulý týždeň najviac nových prípadov ochorania covid-19 od začiatku pandémie. V dňoch 7. až 13. decembra ich pribudlo 177. Doterajší rekord bol 143. Toľko nových v piešťanskom regióne zaznamenali hygienici počas druhého novembrového týždňa.

Napriek výzve pandemickej komisie vláda prísnejšie opatrenia skôr ako v pondelok 21. decembra nezavedie. Okrem zatvorenia väčšiny obchodov (výnimku budú mať lekárne, potraviny, drogérie, predajne krmív pre zvieratá) by sa mali ľudia pripraviť aj na obmedzenie pohybu.

„Predpokladám, že to bude zákaz vychádzania s určitými výnimkami,“ povedal minister zdravotníctva k obmedzeniam, ktoré by mala vláda prijať túto stredu s tým, že začnú platiť 21. decembra. Žiadne konkrétnejšie informácie však nateraz nie sú zverejnené.

„Vzhľadom na to, že nedôjde k sprísneniu opatrení skôr, chcel by som odporučiť všetkým občanom tejto krajiny, ak chcú mať pekné Vianoce, aby minimalizovali svoje sociálne kontakty,“ povedal M. Krajčí a dodal: „Prosím všetkých zodpovedných ľudí, urobte si ten lockdown sami.“

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič