Plavci Kúpeľov vo vode Sĺňavy: My sme tu doma

V nedeľu 8. augusta sa uskutočnili na Lodenici v spolupráci s triatlonovými pretekmi Slovakman, Majstrovstvá SR v diaľkovom plávaní na 5 km, 5. Kolo Slovenského pohára v diaľkovom plávaní. Keď teplota vody po predchádzajúcich dažďoch nedosahovala ani 20 °C niektorí z diaľkových plavcov využili možnosť pretekať v neoprénoch. V nedeľu však plavcom počasie prialo. Vietor ustal a slniečko sa od rána usmievalo na celú vodnú plochu jazera. Športový plavecký klub Kúpele Piešťany mal v domácej vode 13 členné zastúpenie dievčat a chlapcov. Pretekalo sa na tratiach 1 km 3 km počítaných do Slovenského pohára v DP a na 5 km o majstrovské tituly aj body do SPDP.

Sára Niepelová sa medzi seniorkami stala na 5 km trati majsterkou Slovenska. Olívia Ana Šprláková –Zmorová potvrdila svoju suverenitu v otvorenej vode na Slovensku, keď si už tretíkrát v tejto sezóne odniesla za 5 km víťazný vavrín. Z domácich  Piešťan majstrovský medzi mladšími juniorkami v najlepšom čase medzi ženami. Lukáš Kunic si medzi mladšími juniormi na 5km trati vybojoval svoj premiérový titul majstra Slovenska. Medzi najmladšími juniorkami sme mali tiež úspešné zástupkyne. Lea Chromiaková sa postavila na strieborný stupienok a na bronzový taktiež naša Katarína Lopatková. Medzi chlapcami najmladšími juniormi si bronzovú medailu vybojoval Patrik Tapušík.

Na kratších nemajstrovských tratiach na 3 a 1 km v 5. kole Slovenského pohára sme boli tiež na špici. Michaela Mosná brala medzi 12 ročnými dievčatami za 3 km bronz . Rastislav Čačík žiacku kategóriu 13 ročných chlapcov vyhral a hneď za ním na striebornej pozícii dohmatol Marko Šprlák-Zmora . Na 1 km trati naše 11 ročné dievčatá obsadili kompletne stupeň víťazov v poradí Karolina Ann Valko zlato, Lucia Slámová striebro, Kristína Kiralová bronz. Medzi 13 ročnými chlapcami vyhral 1km Alexander Zurek. Samuel Šiska vybojoval prvé miesto a Martin Hanuska tretie miesto v kategórii 12ročných chlapcov. V kategórii 10 ročných dievčat si cenné kovy vyplávali tiež len domáce plavkyne ŠPK Kúpele. Milica Martinkovičová zlato, Michaela Csenkyová striebro, Lea Filipová bronz.

Voda Sĺňavy našich aj cezpoľných riadne preverila. Niektorí ukončili pretek predčasne po veľkom vyčerpaní. Plavci ŠPK Kúpele Piešťany odchádzali však domov zväčša s úsmevom.

Text: Radoslav Suchánek