Plávanie: Filip Lányi so slovenským rekordom mieri na majstrovstvá Európy aj sveta

Od 5. do 7. marca sa v Šamoríne – Čilistove uskutočnili plavecké preteky 59. ročník Veľkej Ceny Slovenska. V olympijskom tréningovom stredisku x-bionic® sphere sa prezentovali plavci štyroch krajín. Okrem 33 domácich klubov sa zúčastnili plavci z 12 českých, 5 slovinských klubov a 1 z Malty.

Preteky boli v dnešnej zložitej dobe výnimočnou príležitosťou na porovnanie a test aktuálnej výkonnosti. Celkovo sa na podujatí zúčastnilo pri dodržiavaní presných pravidiel a prísnych hygienických podmienok 216 plavcov z 52 klubov. ŠPK Kúpele Piešťany mal zastúpenie štyroch dievčat a štyroch chlapcov. Športovú stránku vystúpenia našich pretekárov hodnotíme veľmi úspešne. Zaplávali veľké množstvo osobných rekordov a posunuli sa vo svojej výkonnosti smerom nahor.

Najúspešnejší z našich bol Filip Lányi. V disciplínach 400 a 800 v.sp. sa mu podarilo zaplávať B limity na majstrovstvá Európy aj majstrovstvá sveta juniorov. Na 400 v.sp. prekonal slovenský rekord kategórie juniorov na 50 m bazéne o 52 stotín sekundy. Predošlý rekord držal Adam Rosipal ORCA BA, ktorý ho zaplával na majstrovstvách sveta v roku 2017 v Indianapolise USA.

Filip v uvedených dvoch disciplínach obsadil tretie miesto v kvalitnej zahraničnej konkurencii ako najrýchlejší zo Slovákov.

V úspešných vystúpeniach, tak ako v minulých pretekoch, pokračovala Olívia Ana Šprláková-Zmorová. Vyhrala disciplínu 400 PP v osobnom rekorde a len tesne zaostala za B limitom na majstrovstvá Európy juniorov. Na 400 v.sp. si to však vynahradila a potvrdila B limit na majstrovstvá Európy juniorov ako štvrtá , tesne pod stupienkom víťazov.

Lea Chromiaková vybojovala dve štvrté miesta v ťažkých disciplínach na 200 motýlik a 400 PP. Zemiakovú medailu si v kvalitnom najlepšom osobnom výkone vyplával aj Lukáš Kunic na 1500 v.sp.. Na VC Slovenska sa nám darilo. Organizátorovi, Slovenskej plaveckej federácii patrí uznanie a pochvala za organizačné zvládnutie pretekov, ako aj za technické zabezpečenie .

V tradičnom športe Piešťancov, v plávaní, sa nám už dlho darí. Kedy si to však po desaťročiach nečinnosti všimne aj radnica je pre nás všetkých veľkou záhadou.

Text: Radoslav Suchánek