Piešťany na risografikách Alice Kucharovič

Dovolenková atmosféra pred Kolonádovým mostom a impozantná socha Óda na radosť pred Domom umenia. To sú hlavné motívy dvoch risografík, ktoré vyšli pod značkou Retart.

Pre ilustrátorku, ktorá sa po úspešnom pôsobení v Bratislave i Prahe vrátila do rodných Piešťan, je kúpeľné mesto častým zdrojom inšpirácie. Značka Retart, pre ktorú tvorí, venovala prvú autorskú edíciu Riso Print tlačí legendárnemu obchodu s bižutériou a darčekmi, ktorý roky fungoval pod piešťanskou Kolonádou.

Dve najnovšie risografiky Alice Kucharovič sú venované Kolonádovému mostu a soche Óda na radosť, ktorá stojí pred Domom umenia a láka okoloidúcich k tejto architektonicky vzácnej budove.

„Piešťany sú pre mňa zdrojom inšpirácie. Páčia sa mi zelené verejné priestory aj to, že obľúbeným spôsobom dopravy je bicykel. Cyklistickým témam som sa venovala už na vysokej škole, počas pobytu v Belgicku a plynule to prešlo do piešťanských reálií, ku ktorým patria aj kúpele, voda a čajky,“ hovorí autorka risografík, ktorá sa venuje aj ilustrovaniu kníh a časopisov, dekorovaniu stien a návrhu plagátov, ale aj pracovných listov k podujatiu Deň architektúry, ktorý sa každoročne koná v Piešťanoch.

Tunajšia architektúra sa vďaka nej dostala aj na viacero grafík vydaných občianskym združením Čierne diery. „Dúfam, že vďaka týmto ilustráciám navštívi Piešťany viac turistov a mesto to posunie ďalej,“ dodala autorka, ktorá tiež spoluzakladala filmový festival Fest Anča a pre Becherovku i Slobodné Vinárstvo pripravila limitované edície fliaš. Jej grafickým návrhom dal na svojich produktoch priestor aj pivovar Šariš.

V rozhovore, ktorý sme uverejnili začiatkom januára, rozpráva o tom, kedy vznikli jej prvé kresby, čo považuje za prelomový bod vo svojej umeleckej kariére a tiež to, ako vyzerá klasický deň ilustrátorky.

Ďalšie podcasty nájdete na facebookovej stránke Rozhovory z Piešťan. Na odber nových dielov sa môžete prihlásiť cez služby Google Podcast a Spotify.

 

 

Text: Martin Palkovič Foto: Matúš Kucharovič