Namiesto odpadu suvenír. Piešťany majú vlastné zálohované poháre

Na Otvorení letnej kúpeľnej sezóny sa prvýkrát používajú zálohované poháre. Ide o spôsob ako znížiť množstvo vyprodukovaného odpadu na veľkých podujatiach.

Viacerých asi prekvapila vyššia cena za nápoj, ktorý si v úvodný deň Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny kúpili v stánkoch pri bývalom hoteli Slovan. Príčinou bol dvojeurový poplatok za plastový pohár. Ten vďaka zálohe neskončí v odpade, ale bude opäť použitý. Ďalšou možnosťou je zobrať si ho domov ako suvenír.

Primátor Peter Jančovič vysvetlil, že radnica chce týmto spôsobom spraviť jedno z najväčších podujatí v Piešťanoch ekologickejším. Tisíce ľudí, ktorí prídu tento víkend na program, vďaka zálohovaným pohárom vyprodukujú o niečo menej odpadu.

Riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany Tatiana Nevoľná doplnila, že dizajn pohárov navrhla ilustrátorka Alica Kucharovič. Nájdete na nich typické piešťanské motívy – bicykle, lekná, labute, čajky, topole, ale aj barlolámača a Kolonádový most. Autorka výzdobu pohárov poňala s jej typickým nadhľadom.

Pre Alicu Kucharovič, ktorá sa po úspešnom pôsobení v Bratislave i Prahe vrátila do rodných Piešťan, je kúpeľné mesto častým zdrojom inšpirácie. Značka Retart, pre ktorú tvorí, venovala prvú autorskú edíciu Riso Print tlačí legendárnemu obchodu s bižutériou a darčekmi, ktorý roky fungoval pod piešťanskou Kolonádou.

Minulý rok vznikli risografiky venované Kolonádovému mostu a soche Óda na radosť, ktorá stojí pred Domom umenia a láka okoloidúcich k tejto architektonicky vzácnej budove.

Text: Martin Palkovič