Jednodávkový Janssen môže Piešťanom pomôcť zmierniť opatrenia

Trnavský samosprávny kraj opäť sprostredkuje záujemcom o očkovanie proti ochoreniu covid-19 jednodávkovú vakcínu Janssen od firmy Johnson & Johnson. Po dlhšej prestávke ňou budú očkovať v sobotu 13. novembra v piešťanskom obchodnom centre Tesco. Záujemcovia sa nemusia registrovať.

„Jednodávková vakcína Janssen je riešením pre tých, ktorí potrebujú byť plnohodnotne zaočkovaní proti ochoreniu covid-19 čo najrýchlejšie. Stačí jedna návšteva očkovacieho centra,“ uvádza na svojej web stránke ministerstvo zdravotníctva. Janssen je určený pre ľudí od 18 rokov (vrátane).

Registrácia na očkovanie v tomto prípade nie je nutná, stačí prísť do piešťanského Tesca medzi 9.00 a 16.00 h s preukazom poistenca a dokladom totožnosti. V lete počas jedného dňa na tomto mieste zaočkovali približne 250 ľudí.

Podľa aktuálnych údajov z web stránky korona.gov.sk treba zaočkovať už len 211 obyvateľov okresu nad 50 rokov, aby si piešťanský región v covid automate polepšil o jeden stupeň. Aktuálne sú Piešťany bordové, ale už od pondelka 15. novembra majú prejsť do čiernej farby, ktorá znamená najvyšší stupeň varovania. Zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov je 64,1 %, na mierne uvoľnenie opatrení je potrebných 65 %.

Príkladom je Bratislava, kde sa v tejto vekovej kategórii dalo zaočkovať už 76,5 % obyvateľov, takže hlavné mesto nemôže byť podľa aktuálne platných pravidiel na mape covid automatu čierne.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič