Piešťany boli prvýkrát súčasťou Medzinárodného týždňa nosenia detí

Prvý októbrový týždeň oslavovali nosiaci rodičia z celého sveta radosť z nosenia svojich detičiek na počesť Medzinárodného týždňa nosenia detí (MTND). Na Slovensku sa MTND konal už štvrtýkrát, Piešťany však boli súčasťou po prvý raz.

MTND v Piešťanoch odštartoval v nedeľu 2. októbra 2016 o 15:00 h. workshopom viazania a nosenia s Adrianou Kráľovou, prezývanou Kengurka a voľnou diskusiou s laktačnou poradkyňou Janou Michálkovou v materskom centre Úsmev. Workshopu sa zúčastnilo deväť mamičiek s detičkami a dokonca jeden otecko.

Väčšina detí bola vo veku do jedného roka, tri z nich boli ešte novorodeniatka. Mamičky zaujímali otázky o nosení, ako napríklad či je vhodnejšia šatka alebo nosič, od kedy sa môžu detičky nosiť, ako správne vybrať nosič alebo šatku, aké je vhodné oblečenie na nosenie pre matku a dieťa počas zimného obdobia a rôzne iné otázky spojené s nosením detí.

Vyvrcholením MTND v Piešťanoch bol sprievod nosiacich rodičov, ktorý sa vzhľadom na nepriaznivé počasie musel presunúť z utorka na piatok 7. októbra 2016.

Sprievodom sa snažili priblížiť nosenie detí širokej verejnosti a ukázali, aké je nosenie krásne, jednoduché a vhodné naozaj pre každého. Maminky a oteckovia tak zažili radosť z nosenia, stretli sa a zoznámili s rodičmi s podobným výchovným štýlom v Piešťanoch.

„Na workshop v Piešťanoch som prijala pozvanie z jediného dôvodu. Mala som úžasnú intuíciu, že zažijem niečo skvelé. A tak tomu v skutočnosti aj bolo,“ zhodnotila Adriana Kráľová, sprievodkyňa materstvom a matka troch detí.

„Veľmi ma potešilo, že z celkového počtu 9 mamičiek + 1 otecko,  boli 3, ktoré mali úplne malinke bábätka a chceli sa niečo naučiť. Nosiace mamičky logicky najviac zaujímalo ako obliecť seba a deti cez zimu, riešil sa správny výber nosiča a šatky, skúšali sa rôzne šatky a nosiče, dojčenie počas nosenia ako aj správne prikladanie bábätka. Najviac ma však potešilo, že sme sa v hojnom počte stretli na sprievod mestom,“ dodala Veronika Smininová, hlavná organizátorka MTND v Piešťanoch.

Podľa jej slov sa aj vďaka tomuto úspechu stane z  Medzinárodného týždňa nosenia detí v Piešťanoch tradícia.

Zdroj: Tlačová správa organizátorov MTND (krátené)