Piešťanský startup Ridelo ocenili na vedeckej olympiáde v Houstone

Zo školského projektu sa postupne stáva reálny biznis. Študenti Gymnázia Jána Baltazára Magina uspeli so svojou cyklonabíjačkou Ridelo na I-SWEEEP (The International Sustainable World Energy, Engineering, and Environment Project). Z texaského Houstonu si do Piešťan nesú bronzové medaily v kategórii Energia.

I-SWEEEP každoročne priláka do Houstonu najšikovnejších študentov stredných škôl z celého sveta, aby predstavili svoje projekty z oblasti energetiky, inžinierstva a životného prostredia. Podmienkou je, aby ich nápady dodržiavali zásady trvalo udržateľného rozvoja. A práve bezkontaktná cyklonabíjačka Ridelo je jedným z takýchto nápadov.

Jej autori Filip Tomáška a Adrián Páleš z Piešťan s ňou obstáli v konkurencii takmer 500 projektov z celého sveta. Ich vynález si vďaka tomu môžu všimnúť potenciálni investori. Obstáť na I-SWEEEP je vo svete vedy podobné ako pre športovcov vyhrať na olympiáde.

Odbornú porotu zaujala cyklonabíjačka založená na princípe magnetov, vďaka čomu sa pri výrobe energie nevytvára odpor a hluk.

„Našou výhodou oproti konkurencii je práve to, že naše dynamo nemá odpor. Nabíjanie trvá rovnako dlho ako pri použití klasickej nabíjačky,“ povedal pre zpiešťan.sk Adrián Páleš.

Spolu s Filipom Tomáškom nemajú ešte dokončenú ani strednú školu, ale pre Ridelo už našli zahraničného investora a onedlho spustia kampane na crowdfundingových službách Kickstarter a Indiegogo.

Text: Martin Palkovič Foto: facebook.com/ridelo