Piešťanec Analogrunner vydal EP a pozýva na koncert

Kolorika vychádza na žltom vinyle. Matúš Bluem na nej spolupracoval so zaujímavými hosťami, vrátane speváčky Possimiste, s ktorou sa predstaví aj na piešťanskom koncerte – v sobotu 23. marca v Regal Terasa.

Necelé tri roky po úspešnom eponymnom EP sa Analogrunner a.k.a. Matúš Bluem hlási o pozornosť s ďalším titulom v tomto obľúbenom formáte. Toto časové obdobie vyplnil remixovaním skladieb známych mien slovenskej scény (Vec, Puding pani Elvisovej, Autumnist, Karol Mikloš) a svoj track mu zverila aj Maria Milewska. Podmanivý hlas tejto britskej vokalistky nechýba ani na novom EP.

Podkladom pre kompozície Analogrunnera je rozmanitý zvukový materiál, ktorý zbiera všade okolo seba. V teréne nahral aj základ skladby Eat me. Dominuje jej hlas malého arabského dievčaťa, ktoré stretol počas prechádzky so svojou dcérou v piešťanskom parku. Poslucháčom Rádia_FM sa zapáčila natoľko, že ju hneď po nasadení do hitparády Osmička posunuli na prvé miesto.

„V procese tvorby sú pre mňa zaujímavé v bežnom živote fádne detaily, ktoré keď určitým spôsobom prepojím, zrazu to celé dostane úplne iný význam. Napríklad riekanka Kolo kolo mlynské bola výborným spôsobom obohatená dcérou, ktorá nevedela rozprávať, do fantastického refrénu. Alebo pozorovanie dúhy cestou vlakom mi prinieslo hlavné melodické linky pre skladbu Shapeshifter. Po vytvorení kompozície je potom už jednoduché nahrať to na piane a zvukovofarebne obohatiť skice v Abletone,“ hovorí o vzniku nahrávok Matúš Bluem.

Spomínaná Possimiste, žijúca a tvoriaca na Islande, prispela do prírodne znejúcej, zvukovými farbami prekypujúcej koláže s názvom Mr. Magpie a skladba Shapeshifter vznikla v spolupráci s bristolskou speváčkou Mariou Milewskou. Kompozícia vystavaná na linkách piana, triolách moogovských arpeggií, dunivého sherman beatu a basovej linky je v ostrom kontraste k jemnému klenutému vokálu.

O tri remixy skladieb sa postarali rôzni producenti, známi Ear Drum Kru sa zhostili skladby Eat Me, ktorú pretvorili do acid tanečnej smršti, Mr. Magpie potemnela v prerábke od TMA a uletenú verziu Shapeshifter má na konte Pazooka.

Vydanie albumu Kolorika z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia. V digitálnej verzii si ho môžete vypočuť na web stránke vydavateľstva a aj naživo 23. marca v Regal Terasa. Na piešťanskom koncerte sa s Analogrunnerom predstaví estónska speváčka Possimiste a sekundovať im bude slovenská výtvarníčka a animátorka Kriss Sagan.

Zdroj: deadred.sk Foto: Ladislav Soos