Piešťanci sa zapojili do projektu Tvoj Buddy

Piešťanskí dobrovoľníci pomáhajú deťom z detských domovov pri vstupe do reálneho života. Prostredníctvom projektu Tvoj Buddy sa stávajú ich priateľmi a mentormi. Stretávajú sa s deťmi z Centra pre deti a rodinu v Trebaticiach a vytvárajú s nimi priateľské vzťahy.

Buddy je dobrovoľník, ktorý umožňuje dieťaťu z detského domova mať s ním kvalitný a naozajstný vzťah so všetkým, čo k tomu patrí. Tráviť spolu celkom dobrovoľne voľný čas, dôverovať si, rozumieť si a vedieť, že sa môžu od seba veľa naučiť. Do projektu, ktorý sa rozširuje v detských domovoch po celom Slovensku sú zapojené aj Piešťany. V projekte zatiaľ pôsobia dvaja Piešťanci Miroslav Béreš a Peter Dráb. Chlapi, ktorí našli v sebe silu a čas na takýto náročný krok, stále však chýbajú piati muži – dobrovoľníci. Pred dvoma rokmi v januári sa myšlienky projektu Tvoj Buddy chytili dve dobrovoľníčky. Odvtedy sa rozrástol o niekoľko ďalších ľudí. V minulom roku sa pridali tri dvojice.

Dnes má projekt Tvoj Buddy pod sebou päť detí z piešťanského detského domova. Dobrovoľníci sa s nimi pravidelne stretávajú. Základnou podmienkou je, aby dieťa malo viac ako dvanásť rokov. Dôvodov je mnoho, jedným z nich je ten, že je to vek, kedy sa už nevytvárajú také silné citové väzby, ktoré by mohli spôsobiť psychické problémy. Jednoducho povedané, dobrovoľníci nikdy nedokážu nahradiť otcovský a materinský vzťah. Podľa slov dobrovoľníkov sa ťažko buduje i priateľský vzťah s týmito deťmi. Prvé obdobie stretávania sa je náročné na psychiku oboch strán. Úloha dobrovoľníka nesie so sebou zodpovednosť. „Pre dieťa je tento človek priateľ, príbuzný a mentor – to sú tri úlohy. Pomáha mu zorientovať sa v živote. Rozprávajú sa o tom, čím by mohol byť, spoločne objavujú jeho talenty a smerujú ho k tomu, aby úspešne vstúpil do života,“ vysvetľuje jedna z realizátoriek projektu Sylvia Hamadejová.

Piešťanec Peter Dráb je otec so správnymi hodnotami. Má svoju rodinu a aktívne sa venuje podnikaniu. Do projektu ho pritiahlo odhodlanie  pomáhať. „Hľadal som, kde sa realizovať. Vidím, že ľudia okolo mňa majú nejakú hodnotu. Chcem mať priamu skúsenosť a je jedno, či je to dieťa z domova, alebo je sociálne znevýhodnené. Všetci majú hodnotu a musíme ísť k nim. Tvoj Buddy spája ľudí, ktorí vidia hodnotu v deťoch. Chcem sa s nimi začať deliť a formovať ich,“ hovorí.

Chlapec, s ktorým komunikuje, sa podľa neho zatiaľ nevie zaradiť do spoločnosti. To je podľa tímu Tvoj Buddy veľký problém detských domovov. Deti dostávajú plnú starostlivosť, po opustení domova však ostávajú bezradné a končia často v sociálne slabých skupinách. „My si teda nielen zdieľame pocity, ale ich aj formujeme. Potrebujú kamoša, ktorý im povie, že si ho váži a má hodnotu. Preto sme tu, aby sme hľadali cestu, ako ich posunúť ďalej. Dôležitý je ľudský dotyk,“ dodáva Peter.

Kto sa môže stať dobrovoľníkom projektu?

Proces výberu dobrovoľníka, ktorý začne komunikovať s dieťaťom je náročný. Veková hranica nie je tou najpodstatnejšou podmienkou, hoci ideálne je mať nad 25 rokov. „Dôležitá je zrelosť osobnosti. Človek musí byť už nohami pevne na zemi, mať stále hodnoty, vedieť, kam smeruje jeho život i vytvárať vzťahy,“ vypočítava vlastnosti správneho dobrovoľníka Sylvia. Počas šesťmesačného skúšobného obdobia môže dobrovoľník svoje rozhodnutie zmeniť. V tomto štádiu s ním spolupracuje psychológ. Tvoj Buddy chce totiž vytvárať silné autentické vzťahy.

Text: Rasťo Piovarči Foto / Credit: Roman Kraft