Pátranie po unikátnych nálezoch z bohatých hrobov

Aký bol osud vzácnych predmetov, ktoré našli v 30. rokoch minulého storočia v obci Krakovany-Stráže? Aj na túto otázku odpovedá najnovšia publikácia Balneologického múzea. Predstavia ju vo štvrtok 17. marca 2016 o 16.00 h v Kursalone.

Kniha má názov Bohaté hroby z doby rímskej z Krakovian-Stráží a je spracovaná populárno-náučnou formou. Je venovaná dejinám archeologických výskumov v obci neďaleko Piešťan, ale aj osudom niektorých vzácnych nálezov z bohatých hromov z mladšej doby rímskej. Tie boli odhalené v rokoch 1933, 1939 a 1940 v miestnej tehelni.

Súčasťou predstavenie knihy bude aj prezentácia nového zbierkového predmetu Balneologického múzea – unikátneho prsteňa z doby rímskej. Zrejme patril bohatej mladej žene a bol vyrobený na našom území. Zdobí ho centrálny polodrahokam karneol a štyri ďalšie kamene, ktoré nie sú bližšie určené. Bol jedným z predmetov, ktoré si medzi sebou rozdelili robotníci a majstri z tehelne. Balneologickému múzeu sa ho podarilo získať vďaka podpore ministerstva kultúry od potomkov nálezcu.

Zdroj: Balneologické múzeum