Parkovanie chcú zdražieť a spoplatené zóny rozšíriť

Radnica navrhuje zmeny v parkovaní v centre Piešťan. Ak ich poslanci na júnovom zasadnutí zastupiteľstva odsúhlasia, parkovacie karty zdražejú a spoplatnených zón bude viac. Mesto chce zároveň investovať do parkoviska na Nálepkovej ulici a navýšiť tam počet miest.

Teplická a Pod Párovcami nebudú zadarmo

Aktuálne môžu šoféri bezplatne zaparkovať svoje autá na viacerých uliciach v centre Piešťan. V prípade súhlasu mestského zastupiteľstva sa to čoskoro zmení a parkovacie automaty pribudnú aj na časti Teplickej, Sládkovičovej a ulice Pod Párovcami. Platiť sa má aj na Meštianskej a Štúrovej.

Ide len o prvú etapu rozšírenia spoplatnených zón. V budúcnosti ich radnica plánuje rozšíriť o komunikácie, na ktorých aktuálne nie sú vyznačené parkovacie miesta.

Drahšie parkovacie karty

Za ročnú parkovaciu kartu platia obyvatelia Piešťan 25 eur, šoféri z iných miest a obcí o 10 eur viac. Radnica navrhuje uvedené ceny zdvojnásobiť. Po novom by teda Piešťanci za parkovaciu kartu zaplatili 50 eur a cezpoľní 70 eur.

Karty pritom nemajú byť platné na parkovisku na Nálepkovej, kde zároveň radnica navrhuje zvýšenie hodinovej sadzby z 50 centov na 1 euro. V ostatných spoplatnených zónach počíta s nárastom z 50 na 60 centov za hodinu.

Zrušenie platnosti kariet na parkovisku pri Perle má zrejme odradiť vodičov, ktorí tam nechávajú autá celý deň.

S väčšinou týchto zmien už súhlasila Komisia mestského zastupiteľstva pre stratégiu, výstavbu, dopravu a životné prostredie. Jej členovia zároveň navrhujú, aby sa z Pribinovej ulice reálne stala pešia zóna. V súčastnosti tam majú povolený vjazd vlastníci a užívatelia nehnuteľností. Ďalším návrhom komisie je spoplatnenie parkoviska pri futbalovom štadióne.

Aupark krátkodobo lacnejší

Ak budú poslanci s navrhovanými zmenami súhlasiť, šoférom sa viac oplatí krátkodobé parkovanie v Auparku, ktorého kapacita 390 miest je v súčasnosti často nevyužitá. Zatiaľčo je parkovisko pri Perle plné, neďaleký parkovací dom máva desiatky voľných miest. Aktuálne tam prvé tri hodiny stoja 50 centov a každá ďalšia 1 euro.

Viac miest na Nálepkovej

Na júnové rokovanie radnica poslancom predkladá aj zmenu rozpočtu, na základe ktorej bude 62-tisíc eur vyhradených na rekonštrukciu parkoviska na Nálepkovej ulice. Vďaka tomu sa má jeho kapacita zvýšiť o 50 vozidiel.

Ďalšou plánovanou zmenou je nový vjazd na parkovisko. Bude naň využitá komunikácia okolo bufetu Perla s cieľom prechádzať kolónam, ktoré sa na tam nárazovo vznikajú. Pomôcť má aj nová automatická rampa. Podľa dopravnej komisie musí mať čítačku evidenčných čísel, aby tam krátkodobo mohli nechať autá aj majitelia parkovacích kariet.

Chýba koncepcia

Problém s parkovaním je takmer v celých Piešťanoch. Napríklad na sídlisku Adam Trajan nechávajú vodiči svoje autá tak, aby ich iní mohli posunúť a uvoľniť si cestu. Na Vážskej, Beethovenovej a ďalších uliciach v centre odstavia šoféri z iných miest a obcí svoje vozidlá ráno cestou do práce a za celodenné parkovanie neplatia.

Nedoriešené je aj zásobovanie pešej zóny, kam je vjazd povolený len do 10.00 h, ale kvôli nefungujúcim zábranám tadiaľ autá prechádzajú aj po tomto čase.

Piešťany potrebujú novú koncepciu parkovania, na základe ktorej príde k zmenám na celom území mesta. Štúdiu statickej dopravy vytvorenú odborníkmi, na ktorú predchádzajúce zastupiteľstvo vyhradilo 40-tisíce eur, radnica doteraz nemá.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič