Parkovacie automaty začnú inštalovať budúci týždeň

Nové parkovacie automaty mali začať slúžiť približne v polovici apríla. Mimoriadna situácia inštaláciu posunula, dátum ich spustenia zatiaľ nie je známy.

Po novom sa bude za státie platiť aj na uliciach Meštianska a Štúrova, taktiež na časti ulíc Teplická, Sládkovičova a Pod Párovcami. Šoféri však budú môcť naďalej používať parkovacie karty na týchto aj na uliciach, ktoré boli doteraz spoplatnené. Výnimkou je parkovisko na Nálepkovej, kde je možné využiť ich iba cez víkend.

Radnica si od českej firmy ClickPark objednala 23 kusov parkovacích automatov, dohromady za ne počas 10 rokov prevádzky zaplatí takmer 264-tisíc eur. Okrem mincí bude možné parkovné uhradiť aj bankomatovou kartou alebo priložením telefónu s funkciou NFC. Automaty budú napájané výlučne cez solárne články.

„V 17. týždni by mali byť zrealizované základové pätky pod parkovacie automaty, začatá postupná výmena jestvujúcich parkovacích automatov a následne osadenie nových automatov,“ informoval hovorca radnica Martin Ričány a dodal, že zmluva je podpísaná s českou firmou ClickPark, ale zákazku bude realizovať jej sesterská slovenská spoločnosť. Uzatvorenie hraníc kvôli pandémii koronavírusu by teda už inštaláciu nemalo ovplyvniť.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič