Parkovacie automaty za 160-tisíc eur umožnia aj platbu cez SMS

Ak poslanci schvália zmenu mestského rozpočtu, radnica vyhlási súťaž na nákup 23 kusov parkovacích automatov. Okrem platby mincami má na nich fungovať aj platba kartou a cez SMS.

Cenu nových parkovacích automatov pre centrum Piešťan radnica odhaduje na takmer 160-tisíc eur. Práve o túto sumu chce upraviť mestský rozpočet na tento rok, aby mohla vyhlásiť verejné obstarávanie na nákup automatov. Tie budú napojené na kontrolný systém mestskej polície a vodičom umožnia aj platbu kartou alebo zaslaním SMS.

Nové automaty plánujú umiestniť do existujúcich aj nových zón plateného parkovania. Doteraz sa nechávali vodiči svoje autá zadarmo napr. na Teplickej ulici alebo Pod Párovcami. Parkovacie automaty budú onedlho umiestnené aj tam.

Spoplatnené má byť aj parkovisko pri futbalovom štadióne. Navrhla to Komisia mestského zastupiteľstva pre stratégiu, výstavbu, dopravu a životné prostredie. Súhlasila aj mestská rada. Definitívne rozhodnutie je na poslancoch. Zmeny v parkovaní prerokujú vo štvrtok 27. júna.

Mestskou radou prešlo aj zvýšenie poplatku za parkovanie na dopravne exponovaných lokalitách (Rázusova ulica, pri hoteli Eden a pred Nemocnicou A. Wintera). Po novom by tam hodina státia mala stáť 2 eurá.

V prípade súhlasu poslancov sa zdvojnásobia aj ceny za parkovacie karty. Tie by po novom mali platiť na parkovisku na Nálepkovej ulici iba krátkodobo. Výnimku možno dostanú ľudia s trvalým pobytom v zóne plateného parkovania. Aj s takýmto návrhom sa stotožnili členovia mestskej rady. Zabezpečiť to má nová parkovacia rampa s možnosťou čítania evidenčných čísel vozidiel.

Tex a ilustr. foto: Martin Palkovič