Oživia slávu hotela Slovan, pripravená je prednáška aj premietanie fotografií

Záujemcovia o históriu Piešťan sa stretnú v sobotu 5. septembra o 20.00 h pred hotelom Slovan, kde sa v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva uskutoční prednáška Vladimíra Krupu spojená s premietaním dobových fotografií.

Riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera bude hovoriť o okolnostiach vzniku luxusného hotela, ktorý je už vyše tridsať rokov opustený. Reč bude aj pripravovanej obnove južného predpolia tejto budovy, kde bola kedysi fontána a išlo o vyhľadávanú časť mestského parku.

Na odstránení plota a sprístupnení okolia bývalej fontány verejnosti spolupracujú dobrovoľníci z Piešťanskej rozvojovej iniciatívy a Piešťanského okruhu s pamiatkármi, radnicou aj Slovenskými liečebnými kúpeľmi Piešťany, ktorým Slovan patrí.

V oplotenom areáli fontány sa nachádzajú viaceré objekty historickej záhradnej architektúry, ako napríklad balustrády a podstavce sôch. Tie sú už niekoľko rokov kvôli bezpečnosti premiestnené na Kúpeľný ostrov. Dominantou priestoru je 22 metrov dlhá fontána, osovo orientovaná na južný vstup hotela Slovan.

„V polovici apríla vydal Krajský pamiatkový úrad v Trnave rozhodnutie o zámere obnovy územia spolu so všetkými podmienkami, za ktorých je obnova prípustná. Od tohto momentu sme pravidelne rokovali o postupe a jednotlivých krokoch obnovy,“ informovala v auguste radnica s tým, že kúpele už zadali zákazku na vypracovanie projektu obnovy územia podľa požiadaviek pamiatkárov.

Text: Martin Palkovič Zdroj: piestany.sk