Orechy v strave psa: ako orechy ovplyvňujú vášho domáceho maznáčika?

Psy nepochybne orechy milujú. Ale mali by ich jesť? Niektoré orechy môžu byť pre psov neškodné, zatiaľ čo iné môžu spôsobiť v ich tráviacom systéme nepríjemnosti. Predtým, ako vášmu spoločníkovi potriete hračku arašidovým maslom alebo mu naservírujete zmes orechov ako doplnok stravy, zistite, aké chrumkavé dobroty môžu psy jesť bezpečne, a ktorým orieškom je lepšie sa vyhnúť. Poradíme vám!

Môžu psy jesť orechy?

Psy môžu jesť malé množstvá určitých druhov orechov. Niektoré orechy sú ale pre psov toxické, takže pred tým, než psíkovi dáte maškrtu v podobe orechu alebo pistácie, najskôr sa uistite, či je konkrétny orech pre vášho psa bezpečný. Nech už mu dávate akýkoľvek druh orechu, je dobré začať s veľmi malou porciou a pozorne sledovať, či sa u vášho domáceho maznáčika neobjavia príznaky intolerancie alebo alergie.

Mnohé orechy a strukoviny majú vysoký obsah tuku, takže aj keď nejde o pre psa toxické potraviny, v prípade nadmernej konzumácie pre neho rozhodne nie sú zdravé. Aby sa u vášho domáceho maznáčika nevyvinuli zdravotné problémy súvisiace s obezitou, vždy im dávajte iba nesladené, nekorenené, nepražené a nesolené orechy. Pamätajte, že ľudské potraviny – vrátane ovocia a zeleniny – by nikdy nemali tvoriť viac ako desať percent stravy vášho psa. Nikdy tiež nekŕmte vášho psa orieškami ako náhradou za ich bežné granule pre psov.

 

Orechy, na ktorých si váš psík môže pochutnať

Ak ste si istí, že váš pes dobre zvláda orechy a má ich rád, tu je niekoľko druhov, ktoré pre neho nie sú toxické, a ktoré mu v malých množstvách môžete zaradiť do stravy.

Mandle

Psy môžu jesť mandle a mandľové mlieko, avšak s mierou a len v prípade, že zmes neobsahuje pridané konzervačné látky, soľ, koreniny a sladidlá. Pozor najmä na xylitol, umelé sladidlo nachádzajúce sa v mlieku a jogurtoch, ktoré je pre psy toxické. Psy mandle milujú, no menším plemenám môžu spôsobovať problémy. Predstavujú pre ne totiž nebezpečenstvo udusenia. Okrem zablokovanej priedušnice alebo pažeráka môžu mandle potenciálne spôsobiť aj upchatie čriev, alebo v niektorých prípadoch vyvolať letargiu, zvracanie, plynatosť, stratu chuti do jedla, či nepohodlie.

Kešu

Kešu oriešky obsahujú zdravé živiny pre psov. Je však nepravdepodobné, že by mali vplyv na ich celkové zdravie, pretože psom by sa mali podávať len v minimálnom množstve. Kešu oriešky obsahujú antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny C a K, vápnik, horčík a fosfor. Tieto živiny môžu pomôcť vášmu psíkovi udržať si zdravú kožu a srsť, ale tiež bunky a srdce. Pomáhajú tiež v neutralizácii voľných radikálov a pri rozvoji svalového tkaniva.

 

Arašidy

Surové arašidy alebo surové arašidové maslo môžu byť pre psa výživným občerstvením. Pozor však na arašidové maslo z obchodu, pretože niektoré komerčné značky obsahujú spomínaný xylitol, ktorý je pre psov toxický.

Pistácie

Pistácie obsahujú antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré môžu byť prospešné pre ľudí aj pre psov. Sú dobrým zdrojom draslíka, železa a vápnika. Majú tiež vysoký obsah vitamínu K, E a B6. Sú to orechy s vysokým obsahom vlákniny, ktoré obsahujú mastné kyseliny a bielkoviny.

 

Ktoré orechy sú pre psy toxické?

Vášmu psovi rozhodne nikdy nedávajte lieskové orechy obsahujúce tremorgénne mykotoxíny, hickory orechy spôsobujúce vážne neurologické problémy, makadamiové orechy vedúce k depresii, svalovej slabosti a gastrointestinálnym problémom, či vlašské orechy, ktoré môžu obsahovať toxín známy ako juglon.

Pokiaľ chcete vášho psíka odmeniť niečím novým alebo zaujímavým, poraďte sa vždy s vašim zverolekárom, ale navštívte najbližší zoo obchod, kde vám ochotne poradia.

(Reklamný článok)