Opäť je tu zmena času, cez víkend si pospíme dlhšie

Už počas najbližšieho víkendu si posunieme hodinky dozadu a zo soboty na nedeľu budeme spať o hodinu viac. Adaptácia na posun času môže podľa odborníkov trvať až dva týždne.

Čas sa o hodinu posúva v nedeľu 28. októbra o 3.00 h, kedy si ručičku hodín vrátime na 2.00 h. Od tejto chvíle začne platiť stredoeurópsky čas. Ten používa väčšina krajín Európskej únie.

Už budúci rok môže byť striedanie letného a zimného času zrušené. Každý členský štát EÚ by sa mal rozhodnúť, či sa bude riadiť letným alebo zimným. Slovenské ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny preferuje zimný čas.

Väčšina občanov Európskej únie, ktorí sa zapojilo do ankety organizovanej Európskou komisiou, je za zachovanie letného času. V tejto súvislosti vznikla na Slovensku petícia, ktorú je možné podpísať na tejto adrese.

Narušenie biorytmu je hlavným argumentom odporcov zmeny času. Výhodou letného času sú dlhšie dni, počas ktorých síce ľudia vstávajú o hodinu skôr, ale o to skôr končia v práci a môžu si užiť ešte niekoľko hodín slnečného svetla.

Text: Martin Palkovič Foto: unsplash.com/Ales Krivec