Ondrej Botek z Piešťan je členom britskej Kráľovskej spoločnosti

Titul Fellowship of the Royal Society of Arts má iba šesť Slovákov. Nedávno sa jedným z nich stal aj Ondrej Botek, vedúci Katedry sociálnej práce Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce na Trnavskej univerzite (TU).

Ondreja Boteka z Piešťan prijali do britskej Kráľovskej spoločnosti za jeho pôsobenie v Kambodži. Pomáhal tam deťom v oblasti s mimoriadne veľkým výskytom HIV. Informovala o tom Martina Krajčírová z Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce TU.

Členmi britskej Kráľovskej spoločnosti sú také osobnosti ako Stephen Hawking, Charles Dickens alebo Benjamin Franklin.

„Členstvom v RSA vzniká nárok používať titul F.R.S.A., ktorý je v zahraničí, najmä v Anglicku, známkou prestíže. Členmi sú významní ľudia z celého sveta. Som hrdý, že môžem patriť medzi nich. Zároveň si samozrejme uvedomujem zodpovednosť, ktorá mi týmto prináleží a síce naďalej prispievať k rozvoju spoločnosti. Verím, že pôsobením na univerzite – teda vzdelávaním mladých ľudí, publikovaním a pokračovaním na projektoch v Kambodži si členstvo v kráľovskej organizácii obhájim,“ povedal Ondrej Botek.


Odporúčame aj: Ondrej Botek dostal v Kambodži štátne vyznamenanie za prínos k rozvoju krajiny


Ako pedagóg prednáša aj na univerzitách vo Viedni, Debrecíne, Ostrave a Katowiciach. V Kambodži pôsobil v rokoch 2004 až 2012 ako sociálny pracovník a manažér v projekte kliniky House of Family.

„Na spomínanej klinike sme spolu s kolegami pomohli približne 250 deťom. Mnohé z nich sme učili chodiť, pretože boli príliš malé, alebo príliš vysilené chorobou. Dnes sú z nich tínedžeri, ktorí lietajú s kamarátmi po vonku. Spočiatku, keď sme kliniku a sirotinec otvorili, deti sme vyhľadávali v oblastiach o ktorých sme vedeli, že je tam veľký výskyt HIV. Neskôr už naše zariadenie miestni poznali a choré deti nám zvážali,“ spomína si na svoje pôsobenie v juhovýchodnej Ázii Ondrej Botek.

Za svoje zásluhy v oblasti sociálnej práce s HIV pozitívnymi sirotami získal aj štátne vyznamenanie od vlády Kambodžského kráľovstva a na osobnej audiencii ho prijal kráľ Norodom Sihamoni.

Text: MK/MP Foto: Archív Ondreja Boteka