Okuliare, ktoré vám môžu zachrániť oči

Oči sú zmyslovým orgánom, bez ktorého si nevieme predstaviť bežné fungovanie. Aj mierne poruchy videnia sú nesmierne nebezpečné a nedovoľujú nám realizovať naše bežné aktivity. Slabý zrak spôsobuje navyše aj ďalšie ťažkosti ako je napríklad bolesť hlavy, či migréna. Ktoré okuliare by ste mali v záujme ochrany vašich očí vždy používať?

Športové okuliare
Niektoré športy si vyžadujú, aby ste mali chránené oči. Napríklad pri lyžovaní, môžu byť okuliare nevyhnutným pomocníkom. V hmlistom počasí bez nich nič nevidíte a tak si môžete spôsobiť zranenia. Lyžiarske okuliare sa dnes dajú kúpiť v rôznom sfarbení šošovky, čo súvisí prevažne s počasím a podmienkami, v ktorých sa chystáte lyžovať. Počas slnečných dní sú ideálne okuliare s nízkou hladinou VLT a naopak počas zasnežených dní treba siahať po modeloch s vyšším VLT.

Veľký význam majú aj cyklistické okuliare, ktoré sú opäť skvelou voľbou, pokiaľ milujete šport. Vyzerajú dobre a tiež ich môžete vyberať v rôznych sfarbeniach šošovky. Sú ideálne pre profesionálnych aj amatérskych cyklistov, pretože vás chránia v akomkoľvek počasí a napríklad sú vhodné aj proti hmyzu.

Medzi ďalšie dôležité okuliare, ktoré sú nevyhnutné patria plavecké okuliare. V jazerách a prírodných tokoch vás plavecké okuliare môžu ochrániť pre baktériami a v bazéne napríklad pred agresívnym chlórom. Vyberajú sa na základe vašich preferencií, existujú totiž pretekárske, rekreačné, či univerzálne modely.

Pracovné okuliare
Okrem športu je dôležité svoje oči chrániť aj pri práci. Ak pracujete na počítači, môžete si zadovážiť okuliare, ktoré eliminujú modré svetlo. Šošovky sú sfarbené tak, aby ste mohli používať počítač aj večer a nenarušovalo to váš spánok. Je totiž vedecky dokázané, že svetlo z elektroniky vplýva na náš spánok veľmi negatívne, pretože znižuje hladiny spánkového hormónu.

V prípade, že pracujete mechanicky, budete tiež musieť používať okuliare. Napríklad v laboratóriu s chemickými látkami, alebo napríklad ja pri zváraní alebo podobných činnostiach. Vo všeobecnosti je vždy dobré siahnuť po kvalitných kúskoch aj na bežné nosenie, ktoré vašim očiam pomôžu. Slnečné okuliare na voľnočasové aktivity treba voliť so správnym filtrom, inak nemajú na zdravie našich očí žiadny účinok.

Nenechajte sa nalákať na výhodné ponuky a vždy siahajte po kvalite, prípadne si nechajte s výberom pomôcť od profesionála. Aj pri dioptrických okuliaroch treba siahať po kvalitných modeloch. Oči máme len jedny a bez nich nevieme plnohodnotne fungovať, preto sa určite oplatí investovať do ich zdravia. Chráňte ich aj tak, že obmedzíte čítanie pri zlom svetle, či používanie elektroniky po tme. Vážte si službu, ktoré nám oči odvádzajú a odvďačte sa im kvalitnými pomocníkmi na bežné dni.

(Reklamný článok)