Od Winterovej smrti uplynulo 48 rokov, na jeho sochu vyzbierali 13 tis. eur

Ľudovít Winter zomrel 15. septembra 1968 vo veku 98 rokov. Najväčšiu osobnosť v histórii Piešťan doteraz pripomína iba pamätná tabuľa.

Budovateľa piešťanských kúpeľov povolal zo štúdií vo Viedni jeho otec Alexander, keď mal iba 20 rokov. Odvtedy až do svojej smrti pracoval Ľudovít Winter v prospech Piešťan. Začalo to postavením Kursalonu (1894), dnes už neexistujúcich Kúpeľov Františka Jozefa (1898) a pokračovalo hotelom Thermia Palace (1912), liečebným domom Pro Patria (1916) a Kolonádový mostom (1933).

„Ľudovít Winter päťdesiat rokov svojho najplodnejšieho života zasvätil zápasu za prospech kúpeľov. Ako svoje životné krédo si vytýčil získať Piešťanom svetové meno. Nikdy sa tejto myšlienke nespreneveril, ani v časoch svojho najväčšieho utrpenia. Zmieril sa so stratou rodinných kúpeľných podnikov, pretrpel trýzeň koncentračných táborov, do konca života trpezlivo znášal ústrky totalitného režimu, no svoju oddanosť a vzácny vzťah k piešťanským kúpeľom si zachoval až do smrti,“ napísal o ňom v predslove knihy Spomienky na Piešťany riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa.

V novembri 1990 pri príležitosti 120 výročia jeho narodenia, mu bola na liečebnom dome Zelený strom odhalená pamätná tabuľa. No sochu, ktorá by Ľudovíta Wintera pripomínala, Piešťanom stále chýba.

Občianske združenie Pro Winter na tento účel doteraz vyzbieralo 13 600 eur. Potrebných je vyše 48 tisíc eur. Peniaze sú určené na bronzovú sochu sediaceho Ľudovíta Wintera, ktorá má byť umiestnená na Kolonádovom moste. Autorom návrhu je sochár Roman Hrčka.

Text: Martin Palkovič Foto: facebook.com/prowinteroz